Διαδικτυακό Εργαστήριο Μυθοπλασίας – Μάρτιος 2023

0
386

 

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9C%CF%85%CE%B8%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-2023-%CE%B5%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AE-copy-1024x682.jpg

“Η ιστορία πρέπει να είναι σαν τη ζωή -αλλά χωρίς τα βαρετά μέρη”.
Χίτσκοκ

“Η συγγραφή δεν είναι εσωτερική διακόσμηση, είναι αρχιτεκτονική”. -Έρνεστ Χεμινγουέι
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 

Στο Εργαστήριο Μυθοπλασίας θα ασχοληθούμε με την αρχιτεκτονική μιας μεγάλης ιστορίας.

Όσο μεγαλώνει μια ιστορία που γράφεις, τόσο πιο ισχυρά θεμέλια πρέπει να στήσεις, για να μην καταρρεύσει (η ιστορία ή/και ο συγγραφέας ή/και ο αναγνώστης) στην εκατοστή σελίδα. Χρειάζεται δομή και σχέδιο.

Δεν χρειάζεται να ξέρεις τι θα γίνει, δεν χρειάζεται να έχεις έτοιμη την ιστορία. Ξεκινάμε απ’ την αρχή, από ένα μικρό ερέθισμα, και σιγά σιγά ανακαλύπτουμε την ιστορία μας, καθώς τη διηγούμαστε στον εαυτό μας. Δεν θέλουμε να ξέρουμε τι θα γίνει στο τέλος, αυτό το ανακαλύπτουμε καθώς γράφουμε.

Ξεκινάμε από ένα πρώτο επεισόδιο προετοιμασίας και μέσα από αυτό αναδύεται η ιστορία, και η αξία της ιστορίας, που καταλαβαίνεις ακριβώς ποια είναι μόνο σαν γράψεις την Κορύφωση.

Για να γράψεις μια μεγάλη ιστορία πρέπει να ξέρεις τι κάνεις και πώς το κάνεις.

Στο Εργαστήριο Μυθοπλασίας αυτό θα το κάνουμε μαζί. Την κάθε ιστορία θα τη διαβάζουμε ενώ εξελίσσεται και θα προτείνουμε όλοι τρόπους εξέλιξης, ανατροπές, κορυφώσεις, τέλος.

Βεβαίως τον τελικό λόγο για την ιστορία του πάντα την έχει ο συγγραφέας της, αλλά θα πρέπει να έχει ανοιχτό μυαλό, έτοιμος ν’ ακούσει και τις προτάσεις των άλλων. Πάντα μαθαίνεις όταν ξέρεις ν’ ακούς.
 

Δεν ασχολούμαστε με το στυλ της γραφής, μπορεί να είναι πιο δωρικό ή πιο λυρικό· αυτό είναι θέμα του καθενός. Ούτε με το είδος. Μπορείς να γράψεις επιστημονική φαντασία, τραγωδία ή κωμικό. Όλες οι ιστορίες έχουν την ίδια δομή, απ’ τον Ευριπίδη και τον Σαίξπηρ ως τον Χίτσκοκ και τον Ταραντίνο.

~~

Ανάμεσα σε άλλα θα μιλήσουμε για:

  • Επεισόδια και αλληλουχίες επεισοδίων, ο σκελετός της ιστορίας
  • Χρόνος κι ένταση
  • Αφορμή, Σημεία Καμπής, Κρίση, Κορύφωση, Λύση
  • Τρεις τύποι σχεδίου: Κλασικό, μινιμαλιστικό, μεταμοντέρνο.
  • Σύμβολα και αντηχήσεις άλλων ιστοριών μέσα στη δική μας.
  • Επεξηγήσεις, τι δίνουμε, τι δεν δίνουμε, μυστήριο, σασπένς, αφηγηματική ειρωνεία
  • Δευτερεύουσες ιστορίες, σχεδιασμός και ανάπτυξη
  • Διεύρυνση εσωτερική, εξωτερική, συμβολική, ειρωνική
  • Συμπτώσεις, πώς τις χρησιμοποιούμε και γιατί αποφεύγουμε λύσεις τύπου Από-Μηχανής-Θεός.
  • Πώς κλείνουμε: Ιδεαλιστική, Πεσιμιστική, Ειρωνική Κεντρική Ιδέα
  • Τιτλολογία -πώς θα ονομάσουμε το κείμενο μας;

~~

Το Εργαστήριο Μυθοπλασίας θα διαρκέσει τρεις μήνες. Σκοπός είναι κάθε μυθοπλάστης να ολοκληρώσει ανάλογα και με το χρόνο που θα διαθέσει
1 νουβελέτα-μεγάλο διήγημα.        6000+ λέξεις, γύρω στις 15 σελίδες Α4
ή (για τους πιο “εργατικούς”) μια νουβέλα,   15.000+ λέξεις, γύρω στις 50 σελίδες Α4.

Αλλά και να καταλάβει, καθώς θα συζητάμε τις ιστορίες και των άλλων, περισσότερα για τα κλειδιά της αφήγησης- ώστε να μπορεί μετά να γράψει και κάτι μεγαλύτερο, μυθιστόρημα-σενάριο-θεατρικό, όλα βασίζονται στις ίδιες αρχές.

Θα χρησιμοποιήσουμε πολλά παραδείγματα και από ταινίες και θεατρικά (δεν θα κάνουμε σενάριο – θεατρική γραφή, που έχουν διαφορετική τεχνική απ’ την πεζογραφία).

Θα έχουμε μια δίωρη συνάντηση τη βδομάδα.

Θα χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα του Zoom. Είναι πολύ εύκολη και απλή, μια σύνδεση στο ίντερνετ χρειάζεται, καθώς και μια συσκευή που να έχει μικρόφωνο-κάμερα (κάποιοι συνδέθηκαν κι από κινητό μέσα στο καλοκαίρι).

Ένα ακόμα πλεονέκτημα του διαδικτυακού είναι ότι αν για κάποιο λόγο δεν μπορείς να βρίσκεσαι στη συνάντηση μας θα έχεις το ηχητικό (με dropbox) που θα γράφουμε κάθε φορά για να ακούσεις.

Ξεκινάμε την
Πέμπτη, 9 Μαρτίου,  20:00 – 22:00 (ώρα Ελλάδας)
και κάθε Πέμπτη.
Θα ολοκληρώσουμε τέλος Μαΐου.

Όσον αφορά την εμπειρία, έχουν περάσει άνθρωποι που έγραφαν για πρώτη φορά και ολοκλήρωσαν μια νουβελέτα (6000+ λέξεις – 15 σελίδες Α4). Κάποιοι με εμπειρία έγραψαν δύο νουβελέτες ή μια νουβέλα (15.000+ λέξεις)

Αρκεί να γράφεις δυο σελίδες τη βδομάδα, για να φτάσεις τις 6000 λέξεις. Με τη βοήθεια που θα σας δώσω, και τη θεωρία, μαζί και με τη συζήτηση που θα κάνουμε, δεν είναι τίποτα να γράψεις τόσο. Μια-δυο ώρες τη βδομάδα θέλει.

 

Για περισσότερες πληροφορίες/συμμετοχές my_sanejoker@yahoo.gr