Ο τελευταίος πόλεμος δεν θα έχει όνομα

5
3762

“Δεν γνωρίζω με τι είδους όπλα θα γίνει ο τρίτος παγκόσμιος, αλλά ο τέταρτος παγκόσμιος θα γίνει με πέτρες και ξύλα.”
Άλμπερτ Αϊνστάιν

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ο Μεγάλος Πόλεμος έληξε το 1918. Κράτησε τέσσερα χρόνια. Πάνω από 18 εκατομμύρια άνθρωποι, στρατιώτες και άμαχοι, σκοτώθηκαν.

Ο Μεγάλος Πόλεμος ξεκίνησε έναν αιώνα μετά τον προηγούμενο μεγάλο πόλεμο (1815).

Ενδιάμεσα υπήρξε μια εποχή μικρών πολέμων. Όχι ειρήνης. Ειρήνη δεν υπήρξε ποτέ. Μόνο μικροί πόλεμοι.

Πριν τον Μεγάλο Πόλεμο η Ευρώπη έζησε την Ωραία Εποχή (Belle Epoque). Οι άνθρωποι πίστευαν ότι δεν θα ξαναγινόταν πόλεμος (μεγάλος).

Η ανθρωπότητα μόνο θα προόδευε, εν ειρήνη. Αυτοκίνητα και αεροπλάνα με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα οδηγούσαν τους επιβάτες τους σε ασφαλείς προορισμούς.

Το 1910, ο Νόρμαν Έιντζελ κυκλοφόρησε ένα βιβλίο όπου προανήγγειλε το οριστικό τέλος των πολέμων.

Τέσσερα χρόνια μετά ξεκίνησε ο Μεγάλος Πόλεμος.

~~

Ο Μεγάλος Πόλεμος έληξε το 1918. Κράτησε τέσσερα χρόνια. Πάνω από 18 εκατομμύρια άνθρωποι, στρατιώτες και άμαχοι, σκοτώθηκαν.

Οι άνθρωποι πίστεψαν ότι δεν θα ξαναγινόταν άλλος τόσο μεγάλος και φρικαλέος πόλεμος. Γι’ αυτό τον ονόμασαν “Μεγάλο”.

Η χίμαιρα διήρκεσε μόλις 30 χρόνια. Εμείς αποκαλούμε αυτό το διάστημα Μεσοπόλεμο. Γιατί εμείς γνωρίζουμε ότι ο επόμενος πόλεμος, μετά τον Μεγάλο Πόλεμο, ήταν μεγαλύτερος και πιο φρικιαστικός.

Ήταν ένας πόλεμος με τανκς και αεροπλάνα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Με υποβρύχια και ατομικές βόμβες. Με κρεματόρια και πυραύλους.

Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος έληξε το 1945. Σ’ αυτόν έχασαν τη ζωή τους 50 έως 80 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τότε, πριν ακόμα σβήσουν οι φωτιές απ’ τις φλόγες στο Ναγκασάκι, σταματήσαμε να αναφερόμαστε στον πόλεμο του 1914, ως ο “Μεγάλος”. Τον είπαμε Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και τον επόμενο, που ήταν μεγαλύτερος, τον είπαμε Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, βάζοντας σε χρονολογική σειρά τους πολέμους, νιώθουμε πιο ασφαλείς.

~~

Το 1989 κυκλοφόρησε το βιβλίο “Το τέλος της ιστορίας”, του Φράνσις Φουκουγιάμα. Χωρίς το αντίπαλο δέος, αφού η ΕΣΣΔ διαλυόταν εις τα εξ ων συνετέθη, δεν θα μπορούσε να υπάρξει ξανά Μεγάλος Πόλεμος.

Στην αρχή του 21ου αιώνα έχουμε υπολογιστές, έχουμε κινητά τηλέφωνα, έχουμε drone και facebook, έχουμε μια παγκόσμια οικονομία.

Το 2017 η ανθρωπότητα ζει το όνειρο της παγκόσμιας ειρήνης. Η ιστορία τελείωσε.

Δεν γίνονται πια μεγάλοι πόλεμοι. Δεν υπάρχουν πλέον πρόσφυγες. Δεν υπάρχει υπερεθνική τρομοκρατία. Δεν υπάρχουν οικονομικές ανισότητες σε καμία χώρα. Η ανθρωπότητα προοδεύει.

~~

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα υπάρξει. Εμείς μπορεί να του δώσουμε αυτό το όνομα, όταν αρχίσει, αλλά όταν τελειώσει δεν θα υπάρχει κανείς για να δώσει ονόματα (Πρώτος-Δεύτερος-Τρίτος, Μεγάλος-Μικρός-Κανονικός, Παγκόσμιος-Εθνικός-Εμφύλιος, Τελευταίος.)

Δεν θα υπάρχει κανείς να πει τα ενδιάμεσα των πολέμων: Ωραία Εποχή – Μεσοπόλεμος – facebook.

Ο Αϊνστάιν έκανε λάθος. Δεν θα υπάρξει Τέταρτος Παγκόσμιος Πόλεμος, γιατί δεν θα υπάρχουν άνθρωποι να καταγράψουν την Ιστορία, να δώσουν ονόματα.

Ο τελευταίος πόλεμος δεν θα έχει όνομα.