Και μετά ήρθαν τα ζόμπι

0
1941

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Awakenings-1990-1024x427.jpg

Τι έρχεται μετά την πανδημία του Κορονοϊού;
Γιατί όχι μια καλή παλιομοδίτικη εγκεφαλίτιδα;

Η ληθαργική εγκεφαλίτιδα (νόσος του ύπνου) ήταν μια πανδημία που οφειλόταν σε ιό και σκότωσε ή κατέστρεψε τη ζωή 5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα πρώτα κρούσματα καταγράφηκαν στη Βιέννη το χειμώνα του 1916 – 1917 και σε τρία χρόνια είχε εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Εξαφανίστηκε μυστηριωδώς έτσι όπως είχε ξεκινήσει, το 1927.

Ο νευρολόγος Όλιβερ Σακς, αυθεντία στη ληθαργική εγκεφαλίτιδα, γράφει στα προλογικά του βιβλίου «Ξυπνήματα» ότι υπάρχει σύμπτωση και αλληλοεπικάλυψη ανάμεσα στηn πανδημία της Νόσου του Ύπνου και στην πανδημία της «Ινφλουέντζας», της Ισπανικής Γρίπης.

Και σημειώνει:
«Είναι πιθανό, αλλά όχι και βέβαιο, ότι η ισπανική γρίπη και η εγκεφαλίτιδα οφείλονται σε διαφορετικούς ιούς (αλλά μπορεί να οφείλονται και στον ίδιο).
Φαίνεται πως η επιδημία της ινφλουέντζας άνοιξε κατά κάποιον τρόπο το δρόμο της επιδημίας της εγκεφαλίτιδας και πως ο ιός της γρίπης ενίσχυσε τη δραστικότητα του ιού της εγκεφαλίτιδας -ή έστω μείωσε την αντίσταση εναντίον της.»

Αυτό που ενισχύει την πιθανότητα να μην είναι απλή σύμπτωση η αλληλοεπικάλυψη, είναι ότι τριάντα χρόνια νωρίτερα μια ισχυρή, αλλά τοπική, επιδημία γρίπης (1889- 1890) ακολουθήθηκε από την επιδημία εγκεφαλίτιδας που ονομάστηκε «Νόνα», και ξεκίνησε απ’ τη βόρεια Ιταλία, πέρασε στην Ουγγαρία, στη Γερμανία και στη Γαλλία, και είχε παρόμοια συμπτώματα με την Νόσο του Ύπνου.

Τι προκαλούν οι ιογενείς εγκεφαλίτιδες; Όπως γράφει ο Όλιβερ Σακς όσοι επιβιώνουν είναι «οντολογικά νεκροί», σε διαθεσιμότητα, αποκοιμισμένοι παρότι ζωντανοί.

Και ίσως να φταίει η φαντασία μου, αλλά αυτό το «οντολογικά νεκροί» μου θυμίζει κάτι συνηθισμένο στις μεταποκαλυπτικές ιστορίες: Τους νεκροζώντανους, τα ζόμπι.

Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτά τα «ζόμπι» δεν κυνηγάνε ανθρώπους, δεν τρώνε μυαλά και πεθαίνουν κανονικά.

Αν επιβεβαιωθεί η σύμπτωση πανδημίας και εγκεφαλίτιδας τότε θα έχουμε έναν πολύ βαρετό post –apocalyptic κόσμο.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Αν θέλετε να θυμηθείτε πώς είναι οι ασθενείς της Νόσου του Ύπνου, δείτε την ταινία Ξυπνήματα. Ο Ρόμπιν Ουίλιαμς υποδύεται τον Όλιβερ Σακς.

Προηγούμενο άρθροΜάτια πεισματικά κλειστά
Επόμενο άρθροΩγυγία
Avatar
Γράφω μόνο τα βράδια, όταν όλοι κοιμούνται και η πόλη ησυχάζει. Είμαι επιρρεπής στους εθισμούς, αλλά πίνω μόνο κρασί –μετά τη δύση του ηλίου- και όλο σκέφτομαι ότι πρέπει να κόψω το κάπνισμα. (Προσθήκη, 12 χρόνια μετά. Το έκοψα το κάπνισμα).