Πολιτισμός ή βαρβαρότητα;

0
3568

“Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις”
Κ.Π. Καβάφης

~

Υπάρχουν 7 δισεκατομμύρια τρόποι θέασης της πραγματικότητας -από την μεριά των ανθρώπων και μόνο.

Συνηθίζεται όμως να τους περιορίζουμε σε μόλις δύο: “Εγώ και ο άλλος”.
Και στον πληθυντικό: “Εμείς κι αυτοί”.

Η αντικειμενικότητα είναι ένας ακόμα γλαφυρός μύθος που κατασκεύασε το συλλογικό φαντασιακό της ανθρωπότητας.

Βάρβαρος είναι όποιος δεν αποδέχεται τους κανόνες του “δικού μου/μας” πολιτισμού. Και πολιτισμός δεν είναι τίποτα άλλο από τους κανόνες που διέπουν και καθορίζουν μια κοινωνία.

~~{}~~

Εμείς και οι άλλοι.

Κατά κάποιον τρόπο ο πολιτισμός ορίζεται από τον αλλότριο, τον βάρβαρο, όπως το Φυσιολογικό Εγώ ορίζεται από τις παρεκκλίσεις του Άλλου.

Αν δεν υπήρχαν τρελοί δεν θα υπήρχαν λογικοί -ενώ είναι οι λογικοί που αποφασίζουν ποιος είναι τρελός!

Αν δεν υπήρχαν φασίστες δεν θα υπήρχαν και αντιφασίστες, αν δεν υπήρχαν βάρβαροι τι θα γινόμασταν, ποια θα ήταν η “λύσις” για εμάς τους πολιτισμένους;

Έχουμε ανάγκη τον εχθρό, τον ναζί, τον κομμουνιστή, τον τρομοκράτη, τον βάρβαρο, τον πρόσφυγα, τον εξωγήινο, αυτός μας πείθει ότι ο πολιτισμός μας είναι απαραίτητος για την επιβίωση μας.

~

Και καθώς ο πολιτισμός του κρατικοδίαιτου “φιλελευθερισμού” αποδεικνύεται στυγνός και απάνθρωπος, καθώς φανερώνεται ότι η “Ελεύθερη Αγορά” δεν βασίζεται στην ελευθερία, αλλά στην εκμετάλλευση των πολλών από τους ελάχιστους, καθώς ο ανθρωπισμός εμφανίζεται ως ένα μυγόχεσμα στην οθόνη του χρηματιστηρίου, καθώς ο μέσος άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι δεν ζει, αλλά επιβιώνει, εμφανίζεται ο εχθρός (πάντα θα υπάρχει ένας εχθρός όταν υπάρχει ανάγκη).

~~{}~~

Ο φονταμενταλισμός του ISIS είναι οι καινούριοι βάρβαροι, αυτοί που θα μας πείσουν για την αναγκαιότητα του ανώτερου πολιτισμού μας, το ΙSIS είναι η λύσις.

Δημιουργήθηκαν και γαλουχήθηκαν ακριβώς γι’ αυτό. Μην πιστεύετε τις θεωρίες περί “του τέρατος που ξέφυγε από τον έλεγχο”.

Ο υπέροχος δυτικός πολιτισμός βασίζεται στην ανισότητα, στην ανισορροπία, στη σύγκρουση, στην κρίση.

Η σταθερότητα είναι ο μόνος πραγματικός εχθρός του. Γιατί η σταθερότητα δεν παράγει υπερκέρδη.

~

Ο πόλεμος είναι ο πατέρας του πολιτισμού. Αλλά ο πολιτισμός είναι ένα τέρας που τρώει τα παιδιά του. Μόνο έτσι μπορεί να επιβιώσει.

~~{}~~

Παιδιά του δυτικού κόσμου εγκαταλείπουν την οικογένεια τους, εγκαταλείπουν τη θαλπωρή του πολιτισμού για να ενσωματωθούν στις τάξεις των βαρβάρων. Είναι παραπλανημένοι, αποπλανημένοι, ξεγελασμένοι; Όχι, είναι νέοι.

Νέοι που αναγνωρίζουν το αδιέξοδο του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού (δεν είναι πια μόνο δυτικός).  Μεγαλώνουν σε μια κοινωνία όπου θα ζήσουν ως παρίες, χωρίς μέλλον, χωρίς παρόν, χωρίς τίποτα.

Οι είλωτες του σύγχρονου κόσμου είναι το 99% του πληθυσμού.

Οι ενήλικες έχουν αποδεχτεί την ειλωτοποίηση τους.

Όμως οι νέοι είναι ρομαντικοί, αποζητούν την ελευθερία, τη δράση. Οι νέοι ανέκαθεν είχαν τάση στην υπερβολή.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι το αντίπαλος δέος της παγκοσμιοποίησης είναι ο φονταμενταλισμός (καθώς και ο εθνικισμός και ο νεοναζισμός). Έτσι το παρουσιάζουν τα media, για να αποκρύψουν άλλες λύσεις, οι οποίες θα ήταν καταστροφικές για τον πολιτισμό που τρέφει τα media.

Το δίλημμα παρουσιάζεται πάλι, ψευδές:
Πολιτισμός ή βαρβαρότητα;
Δυτικός κόσμος ή Isis;
Πλουτοκρατία ή σφαγή;

~~{}~~

Αναλογιστείτε τη σοφιστεία: Ο πολιτισμός έχει ταυτιστεί με την βαναυσότητα της πλουτοκρατίας. Αν δεν επιλέξεις αυτό, να επιβιώνεις ως είλωτας, τότε οι βάρβαροι θα σε βιάσουν, θα σε κατακρεουργήσουν, θα σε αφανίσουν.

Οι πολιτισμένοι εκκόλαψαν ένα τέρας για να αποδείξουν την αναγκαιότητα του μοντέλου τους.

Και τώρα πρέπει να διαλέξουμε: Τη φυσιολογικότητα ή το τέρας;