Cake, a case study, (Eξελικτική Διαχείριση Ζύμης -ΕΖΔ)

0
474

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι a.jpgCake”, a Case study

Η επίδραση της κακής ποιότητας των πρώτων υλών κατά τη διαδικασία παραγωγής κέικ μετριάζεται από την ικανότητα ορθής διαχείρισής τους εκ μέρους του εκάστοτε παρασκευαστή, φαινόμενο γνωστό και ως «εξελικτική διαχείριση ζύμης»

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μια εικοσαετής μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Κατά τη διάρκεια της μελέτης εξετάστηκε η αναπτυξιακή ικανότητα του κέικ κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αυτό που αποκαλούμε και ως «εξελικτική διαχείριση ζύμης» (εφεξής ΕΔΖ).

Τα φαινόμενο ΕΔΖ έχει τις ρίζες του στην εποχή της φωτιάς και συγκεκριμένα στην εποχή όπου η φωτιά άρχισε να χρησιμοποιείται για το ψήσιμο της τροφής.

Οι πρόγονοί μας διαπίστωσαν γρήγορα πως η επεξεργασία και το ψήσιμο της τροφής

τους έδινε τη δυνατότητα παραγωγής μεγαλύτερης ποικιλίας αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας κατανάλωσης τροφών. Το γεγονός αυτό συντέλεσε στην σωματική και ψυχολογική ευημερία τους.

Τα στάδια της ΕΔΖ κατά τη διαδικασία παραγωγής κέικ συμπεριλαμβάνουν τα προπαρασκευαστικά στάδια, όπως το προσεκτικό και επαρκές πλύσιμο χεριών του παρασκευαστή και την κατάλληλη ένδυσή του με καθαρή ποδιά και σκούφο προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε μικροβιακή ή διασταυρούμενη επιμόλυνση της ζύμης, για παράδειγμα λόγω πτώσης τρίχας.

Μία άλλη βασική παράμετρος της ΕΔΖ είναι κατάλληλη προετοιμασία των πρώτων υλών (αλεύρι, αυγά, βούτυρο, γάλα και ζάχαρη) με τοποθέτησή τους για επαρκές  χρονικό διάστημα 30-50 min πριν τη χρήση τους σε θερμοκρασία δωματίου προκειμένου να επιτευχθούν οι βέλτιστες συνθήκες ανάμιξής τους και επομένως τα καλύτερα ρεολογικά χαρακτηριστικά της ζύμης.

Η προσθήκη της κατάλληλης ποσότητας διογκωτικών, με πιο σύνηθες στα νεότερα χρόνια το baking powder, επιφέρει άριστο αποτέλεσμα στη διόγκωση του κέικ. Επιπροσθέτως, η μελέτη έδειξε πως ο κατάλληλα συντηρημένος και βαθμονομημένος εξοπλισμός (ζυγοί, αναδευτήρες, φούρνος κ.ά.) αποτελούν βασικό παράγοντα της ΕΔΖ και συντελούν στο αποτελεσματικό ψήσιμο καθώς και στην υφή του τελικού αποτελέσματος.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας της ΕΔΖ είναι η χρήση πρόσθετων αρωματικών υλών ή άλλων υλικών τα οποία θα προσδώσουν στο κέικ ιδιαίτερη γεύση και θα απογειώσουν το τελικό αποτέλεσμα. Πληθώρα υλικών προτείνεται στη συγκεκριμένη μελέτη, όπως ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, βανίλια, κακάο, αμύγδαλα ή/και σταγόνες σοκολάτας.

Το φινίρισμα του γλυκίσματος είναι ένα από τα σημαντικά στάδια της ΕΔΖ καθώς συμβάλλει στο τελικό οπτικό αποτέλεσμα. Άχνη ζάχαρη ή λειωμένη σοκολάτα αποτελούν τις συνηθέστερες αλλά και πιο καλές επιλογές.

Τέλος, όπως αναφέρουν οι μελετητές (S.Kontizas, P. Ioannidis, L. Koutsopoulos et al : Evolutionary Management of Dough – “Cake”, a Case study, p. 345-420) η θετική συναισθηματική κατάσταση του παρασκευαστή και το τραγούδι ή η πρακτική στοργικής ανάδευσης επιφέρει άριστο αποτέλεσμα και ένα λαχταριστό κέικ. Όπως αναφέρουν  χαρακτηριστικά στη μελέτη τους, μέσω της ΕΔΖ η οποιαδήποτε επίπτωση της μειωμένης ποιότητας πρώτων υλών εκμηδενίζεται με αποτέλεσμα η μαγεία της φύσης να συναντά την ψυχολογία της ύλης.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι κοινωνίες που προσφέρουν ΕΔΖ κατά τη διαδικασία παρασκευής κέικ έχουν πιο υγιή και σε συναισθηματική πληρότητα μέλη.

Ας μην ξεχνάμε τα παιδιά, τα οποία χρειάζονται ένα υγιεινό σνακ για το σχολείο τους ή για κατανάλωση κατά τη διάρκεια του διαβάσματός τους. Ένα κέικ το οποία έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο της ΕΔΖ απομακρύνει το στρες και την τοξικότητα, προσδίδει ενέργεια και συντελεί στην αποδοτικότητα και την ευτυχία τους, καταλήγει η μελέτη.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το κείμενο έγραψε η Ίρις Τζιβαρίδου, στα πλαίσια του Συνεργείου Δημιουργικής Γραφής