Πού πηγαίνει μια φωτιά σβησμένη;

0
1575

Ο μοναχός Μαλουνκγιαπούτα πήγε να συναντήσει τον Βούδα, γιατί προβληματιζόταν με τη διδασκαλία του. Ξεκίνησε να τον ρωτάει και δεν φαινόταν να καταλήγει πουθενά.

Τότε ο Βούδας του είπε:

“Είσαι σαν τον άνθρωπο που έχει τραυματιστεί από ένα δηλητηριώδες βέλος κι αντί να βιαστεί να βγάλει το βέλος και να βρει το αντίδοτο, λες: Δεν μ’ ενδιαφέρει να βγει το βέλος πριν μάθω αν εκείνος που με πλήγωσε ήταν πολεμιστής, βραχμάνος, βαϊσύα ή σούντρα… Ποιο είναι το όνομα του και σε ποιο γένος ανήκει… Αν είναι ψηλός ή κοντός… Αν είναι μαύρος, λευκός ή κίτρινος.”

~~

Σαν τον μοναχό με το παράξενο όνομα μοιάζει η Ελλάδα.

Έχει δηλητηριαστεί και αργοπεθαίνει, αλλά αντί να βγάλει το βέλος ασχολείται με το ΦΠΑ και τις υποπαραγράφους και πόσο κοστίζουν τα σουβλάκια με πιπεριές και ποιος έριξε το βέλος, αν ήταν δεξιός, αριστερός ή κεντρώος και πόσο κόστισε η τάδε απόφαση και που θα μπορούσε να οδηγήσει η άλλη και πόσο καλύτερη είναι η τάδε απ’ την άλλη και τι είπε ο τάδε έντεχνος τραγουδιστής και πόσο θ’ ανέβει το ELA.

Κι όσο αναλωνόμαστε σε παραφιλολογίες και παραπολιτικά και μικρομομματικές αναλύσεις ο λαβωμένος απ’ το βέλος ψυχορραγεί.

~~

Σαν τον μοναχό με το παράξενο όνομα μοιάζει όλη η ανθρωπότητα. Βρίσκεται ένα βήμα απ’ τον αφανισμό κι αντί να βγάλει το βέλος ενισχύει το δηλητήριο.

Φονταμενταλισμός, ρατσισμός, αποκλεισμός, αποψίλωση, ενίσχυση των ανισοτήτων, πόλεμοι κι εκρήξεις και υπερκατανάλωση άχρηστων προϊόντων, υποκουλτούρα κι ενίσχυση της μαζοποίησης, αλλοτρίωση, αστικοποίηση και υπερθέρμανση.

Η ανθρωπότητα πνέει τα λοίσθια κι αναρωτιέται ποια θεωρία είναι η καλύτερη για να αναγνωστεί ως επικήδειος της.

~~

Ο οδοιπόρος ασκητής Βάτσα που σκεφτόταν με τους όρους της απλουστευτικής λογικής (αν το Α δεν είναι αληθινό, τότε το μη-Α είναι αληθινό) πήγε στον Βούδα και ξεκίνησε να αναλύει τις θέσεις και τις αντιθέσεις, τις φάσεις και τις αντιφάσεις της βουδιστικής διδασκαλίας -που σε πολλά σημεία θυμίζει τη σκέψη του Βιτγκενστάιν.

Ο Βούδας του είπε: “Είμαι ελεύθερος από κάθε θεωρία”.

Κι όταν ο Βάτσα, συγχυσμένος, ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις, ο Βούδας τον ρώτησε:
“Πού πηγαίνει μια φωτιά σβησμένη; Στην ανατολή, στη δύση, στο νότο ή στον βορρά;”

Ο Βάτσα παραδέχτηκε ότι δεν ήξερε την απάντηση.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Οι ιστορίες του Βούδα προέρχονται από το “Λεξικό Των Θρησκειών”, του Μιρσέα Ελιάντε, ίσως του σημαντικότερου θρησκειολόγου του 20ου αιώνα.