Ο πάστορας, ο αρχιραββίνος και ο πρωθυπουργός

0
1648

Μην ξεχνάτε ότι όλα όσα έκανε ο Χίτλερ στη Γερμανία ήταν σύμφωνα με το νόμο.
Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Η ελευθερία δεν δίνεται ποτέ εθελοντικά από τον καταπιεστή. Πρέπει να κατακτηθεί από τον καταπιεζόμενο.
Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Αν ένας άνθρωπος δεν έχει βρει κάτι για το οποίο θα πέθαινε, δεν αξίζει να ζει.
Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η πόλη Σέλμα βρίσκεται στον νότο των ΗΠΑ, στην Αλαμπάμα.

Το 1965 έγιναν τρεις πορείες, από τη Σέλμα ως το Μοντγκόμερι (87 χιλιόμετρα) όπου πρωτοστάτησε ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.

Οι αφροαμερικάνοι ζητούσαν το αυτονόητο, να μπορούν να ψηφίζουν, όπως κάθε άλλος πολίτης των ΗΠΑ. Ξυλοκοπήθηκαν απ’ την αστυνομία, την πολιτοφυλακή και τον όχλο. Κάποιοι σκοτώθηκαν, πολλοί τραυματίστηκαν. Αλλά συνέχιζαν να αγωνίζονται.

Ο Κινγκ, ο πάστορας, φυλακίστηκε αρκετές φορές. Δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα -και από το FBI του Χούβερ. Η γυναίκα του άκουσε πολλές φορές πώς θα τεμάχιζαν τα παιδιά της, αφού θα σκότωναν τον άντρα της.

Ο Κινγκ ήξερε ότι κινδύνευε, οι αξιωματούχοι του έλεγαν να μην εκτίθεται σε ανοιχτούς χώρους, γιατί δεν θα μπορούσαν να τον προστατέψουν -ούτε και ήθελαν. Δεν έκανε πίσω. Δολοφονήθηκε όταν ξεκίνησε την Εκστρατεία των Φτωχών, όπου πλέον υπερασπιζόταν τα δικαιώματα όλων των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, ανεξαρτήτως χρώματος και θρησκείας.

~~{}~~

Την άνοιξη του 1943 ξεκίνησε το πρώτο τρένο απ’ τη Θεσσαλονίκη για το Άουσβιτς.

Σκοτεινό ρόλο στη γενοκτονία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης έπαιξε ο αρχιραββίνος Κόρετς. Κανείς δεν ξέρει αν ο αρχιραββίνος δωροδοκήθηκε, εκβιάστηκε ή ξεγελάστηκε.

Αυτός έπεισε τους Εβραίους ότι οι Ναζήδες σκόπευαν να τους μετεγκαταστήσουν στην Κρακοβία, σε ένα νέο Ισραήλ, όπου οι Εβραίοι όλης της Ευρώπης θα συγκεντρώνονταν και θα έτρωγαν λευκό ψωμί και κίτρινο βούτυρο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κόρετς και η οικογένεια του μπήκαν στο μοναδικό τρένο που πήγε στο Μπέργκεν-Μπέλσεν, το οποίο ήταν στρατόπεδο συγκέντρωσης, κι όχι εξόντωσης.

46.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης στάλθηκαν στο Άουσβιτς. Επιβίωσαν μόλις 1950.

~~{}~~

Ο Τσίπρας δεν είναι Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Δεν είναι θέμα ικανοτήτων ούτε εξαρτάται απ’ το πόσο ισχυρός είναι ο εχθρός. Είναι θέμα πίστης και αυταπάρνησης.

Να πιστεύεις σ’ αυτό που κάνεις και να είσαι έτοιμος να θυσιαστείς για να το πετύχεις.

Όμως, αναρωτιέμαι, πόσοι από εμάς είμαστε έτοιμοι να θυσιαστούμε για όσα πιστεύουμε (αν πιστεύουμε σε κάτι);

Αν ο Τσίπρας ήταν πράγματι μεγάλος ηγέτης και ξεκινούσε μια πορεία μέχρι τις Βρυξέλλες, πόσοι Έλληνες θα τον ακολουθούσαν, γνωρίζοντας ότι μπορεί να μην ξαναδούν το παιδί τους, το σπίτι τους, τον ήλιο;

Πόσοι είναι έτοιμοι να θυσιάσουν έστω ένα μέρος της ζωής τους και ν’ αγωνιστούν, αντί να πάνε στην παραλία;

~~{}~~

Ο Τσίπρας είναι αρχιραββίνος Κόρετς;

Είναι προδότης των εθνικών συμφερόντων και των δικαιωμάτων του λαού ή μήπως είναι ένας χρήσιμος αφελής;

Η Ευρωκρατία είναι αδίστακτη, αυτό το ξέρουν πλέον και οι πιο ανίδεοι -όπως ο υποφαινόμενος. Σύντομα, όπως κυνικά και απροκάλυπτα διακηρύσσει ο Γκι Φερχόφστατ, θα καταργηθούν και τυπικά τα εθνικά κοινοβούλια, όπως και οι εκλογές.

Οι λαοί της Ευρώπης φορτώνονται για άλλη μια φορά στα τρένα για να οδηγηθούν στην υποταγή, στην εξαθλίωση, στην εξόντωση.

Οι καλές προθέσεις κάθε πρωθυπουργού δεν βοηθούν σε τίποτα. Γιατί ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.

Καθώς θα χάνουμε όλα αυτά που θεωρούσαμε αυτονόητα, ίσως αποκτήσουμε ξανά κάτι για το οποίο θα αποφασίσουμε να αγωνιστούμε. Τίποτα δεν θα μας δοθεί δωρεάν.

Γιατί η ελευθερία δεν δίνεται ποτέ εθελοντικά από τον καταπιεστή. Πρέπει να κατακτηθεί από τον καταπιεζόμενο.

Martin Luther King And Wife Marching Martin-Luther-King-Jr-pictures-10

October 1967, Birmingham, Alabama, USA --- Civil rights leader Martin Luther King Jr. sits in a jail cell at the Jefferson County Courthouse in Birmingham, Alabama. --- Image by © Bettmann/CORBIS
October 1967, Birmingham, Alabama, USA — Civil rights leader Martin Luther King Jr. sits in a jail cell at the Jefferson County Courthouse in Birmingham, Alabama. — Image by © Bettmann/CORBIS