Η επανάσταση του νερού

0
445

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 5d8epvg5k1l31-1024x683.jpg

Έτος 2065

Ήταν βράδυ, μια ομάδα 10 νεαρών είχε μαζευτεί γύρω από το ομοίωμα της φωτιάς.

Ο ουράνιος θόλος φτιαγμένος από προσομοιωτή με τρία κοντινά, μεγάλα φεγγάρια. Τριζόνια και λύκοι ακούγονταν από ηχείο φυσικών ήχων, δίνοντας ένα σταθερό ρυθμό και σκεπάζοντας σ’ ένα βαθμό τη φασαρία της παρέας.

Οι νέοι, με γεμάτα ποτήρια νερό, έπιναν και χόρευαν.

“Μεγάλε Πάμπλο, στην υγεία σου. Προτείνω η κρυφή μας λίμνη να πάρει το όνομά σου. Του δημιουργού της.”

“Γεια σου Πάμπλο πιανίστα! Με έχεις συγκινήσει φίλε μου. Έλα να σε πάρω μια αγκαλιά.”

“Κοντά τα χέρια σας από τον λατρεμένο, σήμερα θα τον αναλάβω εγώ. Αγοράκι, σου έχω ένα δώρο, προσωπικό.”

“Όλοι αυτό το κορμί θέλουν! Λοιπόν όχι, σόλο θα είμαι απόψε, να σας λείψω. Πιείτε σύντροφοι, σήμερα έχουμε εγκαίνια. Από αύριο με μέτρο το νερό, σύμφωνα με το πρόγραμμα θα έρχεστε στο πηγάδι”, είπε ο Πάμπλο.

Φαινόταν δυνατός, ήταν στα 25, είχε λεπτά δάκτυλα και φορούσε παλιακά γυαλιά με φακούς.

Κι ενώ το βράδυ κυλούσε με ήχους της φύσης και χαμόγελα, η γιορτή διακόπηκε βίαια από δυνατούς, συνεχόμενους κρότους. Ο θόρυβος ήταν τόσο έντονος που όλοι σάστισαν. Μόνο ο Πάμπλο αντέδρασε και τραβήχτηκε προς τα πίσω.

Η λάμψη της φωτιάς φανέρωσε φύλακες που ήταν σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων. Ήταν τουλάχιστον 20. Φορούσαν ολόσωμες στολές, από αυτές που παίρνουν την απόχρωση του περιβάλλοντος. Είχαν γίνει μαύρες με ένα απαλό τόνο πύρινου χρώματος.

Οι φύλακες γρήγορα έφτασαν σε απόσταση βολής. Κρατούσαν μακριά, ηλεκτροφόρα μαστίγια. Σήκωσαν τα χέρια και τα κατέβασαν βίαια, σχεδόν ταυτόχρονα στα κορμιά των νέων.

Ένας ξεχώριζε από αυτούς, ο επικεφαλής τους. Ήταν ψηλός με έντονα φρύδια. Αυτός έδινε το πρόσταγμα.

“Τσακίστε τα κωλόπαιδα.”
Χλαατς
“Πιο σκληρά.”
Χλααατς

Συνέχιζαν, ξανά και ξανά. Μέχρι που τα κορμιά τινάζονταν από το ρεύμα, όχι πια από τον πόνο της κρούσης.

Ο αρχιφύλακας σκανάροντας το γύρω χώρο με λεπτομέρεια, εντόπισε τον Πάμπλο που είχε καταφέρει να απομακρυνθεί λίγο. Είχε πλέον φτάσει δίπλα στο φρεάτιο με τα λύματα. Από κάτω του ήταν ένας υπόγειος λαβύρινθος από σήραγγες.

Όταν διασταυρώθηκαν οι ματιές τους, ο Πάμπλο πήδηξε μέσα και ο αρχιφύλακας όρμησε πίσω του.

Όσο βαθύτερα μπαίνανε στο σκοτάδι τόσο δυσκολότερο για τον αρχιφύλακα ήταν να τον ακολουθήσει. Μετά από λίγο τον έχασε. Ούρλιαξε και χτύπησε βίαια το μαστίγιο στα τοιχώματα.

“Θα φτύσεις και το γάλα που βύζαξες, βρωμιάρη. Τ’ ακούς;” είπε ο αρχιφύλακας  και σχημάτισε ένα κύκλο με τα δάκτυλα του ενός χεριού του, για να ενεργοποιήσει κλήση με τα κεντρικά.

“Θέλω από την τοποθεσία μου και για περίμετρο 5 χιλιομέτρων, να μπουν φύλακες σε κάθε είσοδο για τις σήραγγες των λυμάτων. Κυνηγάμε τον Πάμπλο. Όταν τον μαντρώσουμε, βάλτε τα drones να τελειώσουν τη δουλειά. Τους θέλω όλους σε επιφυλακή για το κυνηγητό, τ’ ακούτε;”

“Ελήφθη, over”, είπαν από τα κεντρικά.

Οι φρουροί πάνω τσέκαραν τους σφυγμούς των νέων.

Με εντολή του αρχιφύλακα, τους λιπόθυμους τους φόρτωναν σε κοντινό ανελκυστήρα που οδηγούσε σε υπόγειο δίκτυο τούνελ αυτοκινήτων. Δόθηκαν οδηγίες στους φύλακες να τους πάνε απευθείας σε φυλακές έξω από την πόλη.

Τους νεκρούς τους πέταξαν στο πηγάδι που βρήκαν εκεί δίπλα. Όταν τελείωσαν τη δουλειά, το σκέπασαν βιαστικά με ότι μπάζα βρήκαν.

~~{}~~

Ιστότοπος https://ea.gov.gr/bgd

Τυφλή τρομοκρατική επίθεση!

Εχθές το βράδυ μία ομάδα 10 ατόμων, δίχως να προκληθεί, επιτέθηκε σε φύλακες που ακολουθούσαν την προβλεπόμενη διαδρομή περιμετρικά της συνοικίας των «Ανωτέρων».

Με όπλα κρότου προσπάθησαν να αιφνιδιάσουν τους φύλακες, όμως αυτοί με τη σειρά τους αντέδρασαν και αντεπιτέθηκαν.

Ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα.

Οι τρομοκράτες ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια και ηλεκτρικά ρόπαλα, όμως οι καλά εκπαιδευμένοι φύλακες με κίνδυνο τη ζωή τους, κατάφεραν να τους συλλάβουν και να τους μεταφέρουν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Ένας αναζητείται από τις αρχές. Υπάρχουν ενδείξεις πως ο φυγάς είναι ο φερόμενος «πιανίστας» ή «Πάμπλο», γνωστός hacktivist που έχει σπαταλήσει με τις δράσεις του εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά νερού.

Η τελευταία επίθεση του ήταν πέρυσι στη συνοικία των «Ανωτέρων». Τότε, είχε καταφέρει να διεισδύσει στο πληροφοριακό σύστημα του δικτύου ύδρευσης και είχε ανοίξει απομακρυσμένα για ώρες, δεκάδες σημεία παροχής νερού μέσα και έξω από τα τείχη της συνοικίας. Ακολούθησε χάος, όταν πολλοί προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να κλέψουν το νερό από τις βάθρες που έπεφτε, κάτω από τα σημεία των παροχών.

Εκατομμύρια χάθηκαν εκείνη τη μέρα.

Η ασφάλεια είναι κοντά στην σύλληψή του. Σύμφωνα με πληροφορίες κρύβεται στις οδεύσεις των λυμάτων.

Σχετικά με τις δράσεις της οργάνωσης, από τις ανακρίσεις αποκαλύφθηκε το κρησφύγετο των τρομοκρατών. Εκεί βρέθηκαν 10 κυβικά νερού σε φούσκες μιας χρήσης, 1 μπουκάλι αλκοόλ, δεκάδες χάπια ναρκωτικών ουσιών και ηλεκτροφόρα ρόπαλα.

Ο αρχιφύλακας δήλωσε: “Κάθε μέρα παλεύουμε με αυτούς που θέλουν να φέρουν το χάος, σε μια κοινωνία που ακμάζει και εξελίσσεται. Μαχόμαστε για εσάς. Παρά την κρίση, με τους κόπους όλων μας, υπάρχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό για την πλειοψηφία του πληθυσμού μας. Θα είμαστε σκληροί σε κάθε δράση που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές όλων μας”

~~{}~~

Πάμπλο με φώναζαν οι φίλοι μου. Με ένα βιβλίο του Νερούδα στο χέρι ήμουν μια εποχή, από εκεί το τσίμπησα τ’ όνομα.

Μάλιστα, κατοχυρώθηκε όταν υπέγραψα με αυτό σε ανέβασμα στο web, ανάληψη ευθύνης δράσης μου για ισοτιμία μοιράσματος υδάτινων πόρων. Από τότε, μέχρι κι η μάνα μου Πάμπλο με φώναζε συνωμοτικά. Όλα τα είχε καταλάβει. Ευτυχώς, ήταν ψύχραιμη η έρμη.

Πότε ξεκίνησαν όλα; Ήταν τότε που με εξόργισε τόσο η αύξηση της τιμής του νερού που είπα ΟΧΙ.

Γαμώ το κεφάλαιό σας. Θα ξεδιψάσω από τις πισίνες σας και δεν θα σας αφήσω ούτε σταγόνα μια μέρα. Κι όπου μας βγάλει.

Και πού μας έβγαλε; Εγώ εδώ, χωμένος δυο μέρες στα σκατά ν’ ακούω τα drones να με ψάχνουν και ο αρχιφύλακας εκεί, κύριος. Δολοφόνος, σαδιστής ναι, αλλά κύριος. Με κόντρα ξύρισμα και αστραφτερό χαμόγελο που εμφανίζεται κάθε φορά, θα έπρεπε να τον λιντσάρουν οι πολλοί. Είναι προκλητικός. Όμως όχι, ψηφίζουν την κυβέρνηση που υπηρετεί και μας έχει κατσικωθεί δέκα χρόνια τώρα ως αρχιφύλακας.

Όλα άλλαξαν για μένα όταν έχτισα τις γνώσεις μου πάνω στη Πληροφορική. Βρήκα δουλειά στην εταιρεία υπόγειων αυτοκινητοδρόμων ως Cyber Security Analyst. Έμαθα τη δουλειά και εξασφάλισα και δυο μερίδες νερό για μένα και τη μάνα μου.

Δουλειά μου να περιχαρακώνω το αυτοματοποιημένο πληροφοριακό δίκτυο ώστε να μην μπορέσει κάνεις να πάρει τον έλεγχο και ν ‘ αρχίσει τις τρέλες.

Πήρα τη γνώση και την έκανα όπλο. Επιτέθηκα σε κρίσιμες δομές του δικτύου ύδρευσης. Όχι για να βλάψω, για ν’ αφυπνίσω και κάποιες φορές για να μοιράσω νερό στους πολλούς, σε αυτούς τουλάχιστον που πρόλαβαν να σπεύσουν σε σημεία που έρεε ελευθέρα.

Τα drones ακούγονται; Βλέπω φακό. Όχι ρε Πάμπλο, δεν θα μας τελειώσουν όλους.

~~{}~~ Λίγες μέρες μετά το συμβάν, χιλιάδες κρούσματα δηλητηρίασης έκαναν την εμφάνισή τους. Μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν τα κατάφεραν.

Στις δέκα μέρες, διαπιστώθηκε πως ήταν το νερό η αιτία. Κάπου στο δίκτυο, υπήρχε σημείο μόλυνσης.

Τότε ήταν που άλλαξαν όλα.

Εκεί που σε όλο το web έπαιζαν σενάρια για τρομοκρατικές πράξεις, ανέβηκε ένα βίντεο ντοκουμέντο που δεν μπόρεσαν ποτέ να το φιμώσουν.

Με κάμερα να γράφει, κάποιος ξεσκεπάζει ένα πλατύ πηγάδι γεμάτο με μπάζα.

Στη συνέχεια κατεβαίνει κάτω και φανερώνεται η κρυφή φωτισμένη τεχνητή λίμνη που παρεμβαίνει στο σύστημα ύδρευσης.

Στη μία πλευρά της, μια σωλήνα από το δίκτυο νερού που διοχετεύει τη πόλη, ρίχνει στη λίμνη νερό. Στην άλλη πλευρά της λίμνης, το νερό κατηφορίζει και χύνεται σε βάθρα, από την οποία η άλλη πλευρά του σωλήνα ύδρευσης διοχετεύει την πόλη με νερό.

Ο Άντρας κατευθύνεται στο κέντρο της λίμνης και ανασύρει πτώματα νέων. Είναι όλοι αυτοί, οι «σεσημασμένοι» σύντροφοι του Πάμπλο. Είναι αυτοί που θα έπρεπε την ίδια στιγμή να είναι στη φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Η κοινωνία έβραζε. Ήταν τόσο βίαιη η αντίδραση όλου του κόσμου που η συνοικία των «Ανωτέρων» ερήμωσε. Αφήσαν τα σπίτια τους και φύγαν όλοι από το φόβο πως οι φύλακες δεν θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τα πλήθη της πόλης να καταλάβουν σπίτια, εργοστάσια ενέργειας και σύστημα ύδρευσης.

Και δεν τα συγκράτησαν.

Από εκεί και μετά, όλα τα μέσα ήταν διαθέσιμα στους πολίτες για να φιλτράρουν και να συντηρούν οι ίδιοι το πόσιμο νερό.

Ο Πάμπλο κάθε πρωί, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού που μένει αυτή τη περίοδο στη συνοικία των «Ανωτέρων» και κατευθύνεται προς στην πλατεία. Έχουν μαζευτεί αρκετοί εκεί για να συζητήσουν τα θέματα που απασχολούν την πόλη τους.

~~{}~~“Θα φτύσεις και το γάλα που βύζαξες βρωμιάρη. Τ’ ακούς;”

“Λεφτά για το νερό, λεφτά για την υγεία, όχι για φρουρά κι αστυνομοκρατία”, είναι γραμμένο στο τοίχο απέναντι.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το διήγημα έγραψε ο Sok, στο πλαίσιο του Συνεργείου Δημιουργικής Γραφής.

Όποιες ομοιότητες με χαρακτήρες και καταστάσεις δεν είναι συμπτωματικές.