Mind the gap

0
999

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι gap.jpg

Στο Λονδίνο, υπάρχει μια γυναίκα που κάθε μέρα κάθεται σε ένα παγκάκι για να ακούσει την ανακοίνωση που κατέγραψε ο σύζυγός της το 1950, για το μετρό. Από όταν ο Oswald Laurence πέθανε, η σύζυγός του Margaret κάθεται και περιμένει να ακούσει τη φωνή του να λέει “Mind the gap”.

Μια μέρα, μετά από περισσότερο από μισό αιώνα, η φωνή του αντικαταστάθηκε από μια ψυχρή ηλεκτρονική ηχογράφηση.

Η Margaret ζήτησε από το Υπουργείο Μεταφορών να της δώσει ένα αντίγραφο της φωνητικής ηχογράφησης του συζύγου της για να συνεχίσει να ακούει τη φωνή του στο σπίτι.

Όταν έμαθαν για την ιστορία της, η διεύθυνση αποφάσισε να επαναφέρει την ειδοποίηση μόνο στη στάση του μετρό κοντά στο σπίτι της, όπου ακόμα και σήμερα οι άνθρωποι μπορούν να ακούσουν τη φωνή του Oswald Laurence και να πιστεύουν ότι η αιώνια αγάπη υπάρχει πραγματικά.

 

1)Παρακαλώ προσοχή στο κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας.

Please mind the gap between the train and the platform.

2)Βγάλτε τα τετράδιά σας και αντιγράψτε από τον πίνακα. Σήμερα θα κλίνουμε το επίθετο κενός,-η,-ο.

Πτώση                         Ενικός    Αριθμός
Ονομαστική κενός κενή κενό
Γενική κενού κενής κενού
Αιτιατική κενό κενή κενό
Κλητική κενέ κενή κενό
                       Πληθυντικός   Αριθμός
Ονομαστική κενοί κενές κενά
Γενική κενών κενών κενών
Αιτιατική κενούς κενές κενά
Κλητική κενοί κενές κενά

3)Στην κλασική φυσική, ως κενό ορίζεται η απόλυτη απουσία ύλης σε μια περιοχή του χώρου.

4)Η πρώτη ανατάραξη τον έκανε να τρομάξει. Μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι βρίσκονται σε κενά αέρος, θυμήθηκε όλες εκείνες τις φοβίες που είχε πριν αποφασίσει να μπει στο αεροπλάνο για αυτό το ταξίδι.

5)Νεαρή γυναίκα έχασε τη ζωή της, καθώς έπεσε στο κενό από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας, στην περιοχή της Κυψέλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, περαστικοί την βρήκαν να κείτεται στο έδαφος χωρίς τις αισθήσεις της. Σημειώνεται πως το οικογενειακό της περιβάλλον έκανε λόγο για έντονο στρες και μείζων καταθλιπτική διαταραχή.

6)Ο Κώστας άνοιξε το τετράδιο του στη δεύτερη σελίδα.

«ΤοΙκαλοκαιρί  πήγαμε  στοΙχωριό./Κάθε  πρωί  παίζαμε  στηΙθάλασσαIμεΙτην Ελένη  καιΙταΙαπογεύματα  παίζαμε στηνΙπλατεία.ΣτοΙχωριό  τα  σπίτιαΙείναι πιοΙμικράΙκαι έχει πολύΙχώρο,για να παίζουμεΙμπάλα.ΙΜου αρέσει  πολύΙτοΙχωριό.»

Μπράβο Κώστα.

 Πρέπει να αφήνεις μεγαλύτερα κενά ανάμεσα στις λέξεις.

7)  -Μαμά τί είναι κενό;

– Κενό είναι, όταν κάτι δεν υπάρχει.

– Δεν κατάλαβα.

Η μαμά πήρε δύο βάζα, τα ακούμπησε στο τραπέζι και άφησε μια απόσταση μεταξύ τους. Έδειξε ανάμεσα από τα βάζα και είπε στο μικρό, ότι αυτός ο χώρος ανάμεσά τους ονομάζεται κενό.

8)Δυστυχώς είναι αδύνατον να προχωρήσουμε στην ύλη της τρίτης λυκείου, αν πρώτα δεν καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν από τις προηγούμενες τάξεις. Θα χρειαστούν αρκετές ώρες φροντιστηρίου εντός της καλοκαιρινής περιόδου, αν θέλουμε να έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στις Πανελλήνιες τον επόμενο χρόνο.

9)-Θέατρο Ιλίσια, παρακαλώ;

-Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν κενές θέσεις για την σημερινή παράσταση.

 

10)Ο χώρος στη σκηνή είναι πολύ σημαντικός. Ενώ περπατάμε στο χώρο παρατηρούμε όλους τους ανθρώπους που υπάρχουν σε αυτόν. Τους κοιτάμε στα μάτια. Αφήνουμε όσο μεγαλύτερα κενά γίνεται μεταξύ των σωμάτων μας και συνεχίζουμε να  περπατάμε μέχρι τη στιγμή που θα ακούσουμε να χτυπάω τα χέρια μου. Όταν χτυπήσω τα χέρια μου τρέχουμε όλοι και ενώνουμε τα σώματα μας, σαν ένα, στο κέντρο της σκηνής.

11)Να ζεις. Να μη ζεις. Αυτή είναι η ερώτηση. Τι συμφέρει στον άνθρωπο. Να πάσχει, να αντέχει σωπαίνοντας τις πληγές από μια μοίρα που τον ταπεινώνει χωρίς κανένα έλεος ή να επαναστατεί. Να πεθάνεις. Να κοιμηθείς και να κοιμηθούν όλοι οι πόνοι που από αυτούς είσαι πλασμένος. Να μην ξυπνήσουν πια ποτέ. Αυτόν τον ύπνο να εύχεσαι για σένα. Να πεθάνεις. Να κοιμηθείς. Κι αν στον ύπνο σου έρθει ένα όνειρο;

Άφησε μια μεγάλη παύση κοιτώντας το κοινό.

Κι αν στον ύπνο σου έρθει ένα όνειρο. Κι αν στον ύπνο σου έρθει ένα όνειρο;

Κοίταξε το άσπρο φως.

ΚΕΝΟ

12)Είχε φτάσει Ιούλιος και αυτές οι ώρες στο αμφιθέατρο είχαν γίνει αφόρητες με τη ζέστη.

«Ο ευκολότερος τρόπος να δημιουργήσει κανείς τεχνητό κενό είναι να εκτείνει τον όγκο του περιέχοντος δοχείου. Για παράδειγμα, οι μύες μας διαστέλλουν τους πνεύμονές μας για να δημιουργήσουν μερικό κενό στο εσωτερικό τους, και ο αέρας εισορμά για να γεμίσει το κενό

Άκουγε την ανιαρή παράδοση του καθηγητή και το βλέμμα της καρφώθηκε στα μυώδη χέρια του Γιώργου, που καθόταν μπροστά της. Οι σταγόνες ιδρώτα που κυλούσαν στα μπράτσα του, της δημιουργούσαν ακόμα μεγαλύτερη ζέση στο κορμί της.

13)

Εξεταστική Περίοδος Εαρινού Εξαμήνου-Μηχανολογία Ι

Ημερ.Εξέτασης17/6/ 2014

ΘEMA 1o:

Τί χαρακτηρίζεται ως κενό και ποιες οι μονάδες μέτρησής του;

Ποιές οι διαβαθμίσεις του κενού;

Ποια κατάσταση αναφέρεται ως τέλειο κενό;

14) Το τέλειο κενό μπορεί να ονομαστεί και απόλυτο κενό.

15)Στο ακόλουθο βίντεο θα παρακολουθήσετε ένα εκπληκτικό πείραμα στον μεγαλύτερο θάλαμο κενού στον κόσμο, από τον καθηγητή Brian Cox. Μια μπάλα του μπόουλινγκ και ένα φτερό θα αφεθούν από το ίδιο ύψος για να εκτελέσουν ελεύθερη πτώση σε κενό αέρος. Και τα δυο σώματα θα φτάσουν ταυτόχρονα επάνω στο έδαφος.

16)Η εποχή του Μεσαίωνα και οι τόσες παρεξηγημένες έννοιες τότε, ήταν από τα πράγματα που ερευνούσε διεξοδικά τους τελευταίους μήνες για την εργασία της πτυχιακής του. Εκείνη την εποχή σχεδόν τα πάντα συνδέονταν με την ύπαρξη και τη διαρκή επιβεβαίωση του Θεού. Ακόμα και η ιδέα του κενού θεωρούνταν ανήθικη και αιρετική, γιατί η απουσία οποιουδήποτε πράγματος υποδήλωνε την απουσία του Θεού, και παρέπεμπε στην κενότητα που προϋπήρξε της δημιουργίας, όπως αφηγείται το βιβλίο της Γένεσης.

17)Φοβόταν. Τα μικρά περιστατικά, που ξεχνούσε το θερμοσίφωνα ανοιχτό και εκείνα που δεν ήξερε που έχει παρκάρει το αμάξι του, τα είχαν πλέον διαδεχτεί σοβαρά κενά μνήμης που τον έκαναν να ανησυχεί όλο και πιο πολύ. Δεν ήθελε να έρθει αντιμέτωπος ούτε καν με την ιδέα ότι πάσχει από απώλεια μνήμης.

18) Ανέβηκαν στην κορυφή. Ήθελαν πολλά χρόνια να ανέβουν μαζί στην κορυφή του Ολύμπου. Έπιασαν ο ένας το χέρι του άλλου και φώναξαν μαζί στο κενό με όση δύναμη είχαν.

19)Πόσο κενό πρέπει να αφήνουμε ανάμεσα στο φαγητό και το τρέξιμο;

20)Η άσκηση είναι απλή. Δίνω πάσα στον συμπαίκτη μου και φεύγω στον κενό χώρο για να ξαναπάρω πάσα. Το επαναλαμβάνουμε όλοι κυκλικά.

21)Για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο πρέπει να στείλεις πρώτα ένα μήνυμα στο  13033 και βάζεις τον αριθμό μετακίνησης 6. Πιο συγκεκριμένα:

6 (κενό) Όνομα(κενό) Επίθετο (κενό) Διεύθυνση Κατοικίας.

Σε περίπτωση ελέγχου, επιδεικνύεις το SMS μαζί με την αστυνομική σου ταυτότητα.

22) Ήσασταν εσείς. Όχι μόνο εσείς που πράξατε, αλλά και εσείς που σιωπήσατε. Εσείς που σκύψατε το κεφάλι και συνεχίσατε τις ζωές σας σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Όλοι εσείς μας οδηγήσατε και μας σπρώξατε στο κενό.

23)Υπήρχε μια μικρή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Όλα τα πράγματα στο σπίτι του ήταν τοποθετημένα σε απόλυτη τάξη, ασφυκτικά το ένα με το άλλο. Τα ρούχα στη ντουλάπα, τα βιβλία στη βιβλιοθήκη, τα βάζα και οι κούπες, ακόμα και τα τρόφιμα στο ψυγείο ήταν στη σειρά το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς την παραμικρή υποψία κενού μεταξύ τους.

24)Εδώ και αρκετούς μήνες ένιωθε άδειος και ένα έντονο συναίσθημα κενότητας. Αναρωτιόταν αν είχε κουραστεί ή όχι από την καθημερινότητά και τους ανθρώπους γύρω του. Αν κάποιος τον ρωτούσε πώς είναι, η μοναδική φράση που του ερχόταν στο μυαλό είναι “Δεν ξέρω’’. Αποφάσισε να απευθυνθεί σε μία ψυχολόγο για να μάθει τί είναι ακριβώς το αίσθημα του κενού και κατά πόσο είναι φυσιολογικό ή όχι.

25)Το κενό τελικά είναι τίποτα ή κάτι;

Ιστορικά υπήρξαν αρκετές διαμάχες σχετικά με το αν είναι δυνατόν να υπάρξει κάτι όπως το κενό. Ορισμένοι αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι ήταν απρόθυμοι να αποδεχτούν τη δυνατότητα ύπαρξης του κενού, καθώς το ταύτιζαν με το “μη ον” και θεωρούσαν ότι ο ισχυρισμός “υπάρχει κενό“, δηλαδή “υπάρχει μη ον” εμπεριέχει μια αντίφαση.

Για παράδειγμα, ο Αριστοτέλης  θεωρούσε τη δημιουργία κενού αδύνατη. Το “τίποτα” δεν θα μπορούσε να είναι “κάτι”.

26) Καθόταν στο δίπλα τραπέζι και την παρατηρούσε. Κάθε απόγευμα ίδια ώρα μετά το σχόλασμα. Την έβρισκε τόσο ελκυστική και ερωτική. Παρατηρούσε τα μαλλιά της, τα χέρια της, όλες της τις κινήσεις, τον τρόπο που γύριζε της σελίδες στο βιβλίο της. Απολάμβανε τόσο πολύ τις ατέλειες του προσώπου της, το σούφρωμα των χειλιών, τα λακάκια κάτω από τα μάτια της και αυτό το κενό ανάμεσα στα δυο μπροστινά της δόντια όταν γελούσε. Κάθε μέρα σκεφτόταν ότι, θα έπαιρνε την απόφαση να της μιλήσει, μέχρι που πήγαινε 20:00 και απλά την παρατηρούσε να φεύγει.

27) Δεν αντέχω άλλο. Δεν μπορώ. Δεν έχω τίποτα άλλο να δώσω. Άδειασα. Άδειασα  ολόκληρη από πάνω μέχρι κάτω. Είμαι κενή. Δεν το καταλαβαίνεις; Πώς αλλιώς να στο δώσω  να το καταλάβεις;

28)Γκούγκλαρε τη λέξη κενό. Κλίκαρε την πρώτη επιλογή: “κενό-Βικιλεξικό

Τα μάτια της δεν μπορούσαν να ξεκολλήσουν από τη φράση:

νιώθω μέσα μου ένα κενό: δηλώνει ή απουσία συναισθημάτων και στόχων ή ότι μου λείπουν πολύ κάποια πράγματα ή πρόσωπα

29) Ο τρόπος, που μου ήρθαν οι σκέψεις για το Σβάιτσερ μου, ήταν λίγο ανορθόδοξος. Έγραψα πρώτα το νούμερο 1 και το νούμερο 30 και όλα τα ενδιάμεσα ήταν κενά.

 

30) Είχαν περάσει πέντε μέρες από το χωρισμό τους. Άλλο ένα βράδυ που την είχε βρει αξημέρωτη στο παράθυρο καπνίζοντας και ακούγοντας το αγαπημένο του album σε λούπα. Ακόμα δεν είχε καταλάβει πως άφησαν τους εαυτούς τους σε αυτό το σημείο. Ψιθύριζε βγάζοντας τις λέξεις και τον καπνό από το στόμα της:

΄΄Σταμάτα να επιμένεις
Δεν εξηγώ
Δεν εξηγείται
Απλά κενό
Θα βρούμε λύση
Και αν δεν βρούμε θα ξεχάσουμε το πρόβλημα
Απλά κενό
Απλά κενό΄΄

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το κείμενο έγραψε η Δήμητρα Μάζη, στο πλαίσιο του Συνεργείου Δημιουργικής Γραφής