Generation A και η γενιά του αυτονόητου

0
1995

“Λύπη δεν είναι όταν κανενός του λείπουν αγαθά που δεν τα έχει δοκιμάσει άλλοτε, παρά σαν συνηθίσει κάτι και ύστερα το χάσει”.
Επιτάφιος, Θουκυδίδης (απόδοση Κακρίδης)

~~~~

Η γενιά που γαλουχήθηκε με Κατοχή και Εμφύλιο δεν είχε τίποτα να χάσει. Η φτώχεια ήταν το φόντο της ζωής τους, ο θάνατος σε πρώτο πλάνο και κάπου εκεί, με πρόσωπα βασανισμένα σαν φωτογραφία της Dorothea Lange, ήταν και οι ίδιοι.

Τους αρκούσε να επιβιώσουν αρκετά ώστε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, όσα ζούσαν. Κάποιες θρησκευτικές γιορτές ήταν το μόνο πανδοχείο τους (καθώς “βίος ἀνεόρταστος μακρή ὁδὸς ἀπανδόκευτος“).

Τίποτα δεν ήταν αυτονόητο γι’ αυτούς πέρα από τον κάματο, το θάνατο και το θεό.

~~

Από τη γενιά της μεταπολίτευσης και μετά τα παιδιά μεγάλωναν με όλο και περισσότερα αυτονόητα.
Το ψωμί έγινε κάτι αυτονόητο.
Το σπίτι έγινε κάτι αυτονόητο.
Το σχολείο έγινε κάτι αυτονόητο
Το τρεχούμενο νερό, το ρεύμα, η τουαλέτα, ο γιατρός, τα ρούχα, τα παπούτσια όλα έγιναν αυτονόητα.
Η ειρήνη ήταν κάτι αυτονόητο.

~~

Και τα αυτονόητα όλο και πλήθαιναν.
Οι διακοπές έγιναν κάτι αυτονόητο.
Η τηλεόραση έγινε κάτι αυτονόητο.
Τα παιχνίδια από την Κίνα, τα πάρτι γενεθλίων σε παιδότοπους, τα αθλητικά παπούτσια των 200 ευρώ, οι εξωσχολικές δραστηριότητες…

Το βίντεο, το κινητό, το ίντερνετ, οι συναυλίες, τα ταξίδια στο εξωτερικό, οι σπουδές στο εξωτερικό, όλα ήταν αυτονόητα πια.

Και όλοι μάθαμε ότι η ζωή που ζούμε είναι αυτονόητη.

~

Όμως οι νεοφιλελεύθεροι έχουν δίκιο: Τίποτα δεν είναι δωρεάν. Ούτε το νερό, ούτε η ενέργεια, ούτε η υγεία, ούτε η παιδεία, ούτε η δημοκρατία, ούτε η ελευθερία.

Κοστίζουν όλα αυτά. Κοστίζουν ζωές. Γιατί θέλει νεκροί χιλιάδες να ‘ναι στους τροχούς του αυτονόητου.

Η γενιά που έχασε το αυτονόητο αδυνατεί να καταλάβει τι συμβαίνει. Συνήθισε να έχει τα πάντα, χωρίς ν’ αγωνιστεί για τίποτα.

Και καθώς χάνει τα πάντα, καθώς χάνει όλα εκείνα που θεωρούσε αυτονόητα, μένει σαστισμένη, με μικρές αντιστάσεις και ελάχιστες αντιδράσεις, που φαντάζουν γραφικές.

~~

Η Αυτοκρατορία (έτσι όπως την εννοεί ο Τόνι Νέγκρι) δυνάμωσε ταΐζοντας με αυτονόητα το πόπολο, ταΐζοντας με νέες ανάγκες το λαό, ταΐζοντας με ψευδαισθήσεις επιτυχίας τη μάζα.

Ο καθένας μπορεί να ξεχωρίσει, να γίνει σπουδαίος, πλούσιος και διάσημος. Ο καθένας μόνος του, αλλά όχι όλοι.

Το φαντασιακό έγινε πιο σημαντικό από το αυτονόητο.

Χιλιάδες σερβιτόροι, εργάτες, άνεργοι συνωστίζονται στα στούντιο της τηλεόρασης και στα reality-talent-show, ελπίζοντας ότι θα γίνουν ο ένας από το εκατομμύριο που θα ξεχωρίσει, ο ένας από το εκατομμύριο που θα αναδειχτεί.

Οι Αγώνες Πείνας ξεκίνησαν και κανείς δεν υποχρεώθηκε να συμμετέχει. Το δέλεαρ είναι ότι Eσύ, μόνο Eσύ, θα καταφέρεις -αν εξοντώσεις τους άλλους- να γίνεις όπως εκείνοι που θαυμάζεις. Άλλωστε το βλέπεις: Τα είδωλα σου δεν είναι τίποτα παραπάνω από εσένα. Δεν είναι καν μετριότητες πλέον. Μιλάμε για έναν κόσμο όπου τυχαία πετυχαίνουν και γίνονται διάσημοι πλούσιοι, άνθρωποι χωρίς καμία αξία ή ταλέντο  (πχ TikTok).

Αυτονόητο δεν είναι τίποτα πια -για το σύνολο, αλλά υπάρχει η ελπίδα της υπεροχής του ενός. Κι αυτός ο ένας που θα ξεχωρίσει θα γίνει το πρότυπο για όλους τους εξαθλιωμένους. Όχι πρότυπο ισότητας, δικαιοσύνης, αγώνα, δημιουργίας, αυταπάρνησης, αλλά πρότυπο πλούτου, επιτυχίας, υπεροχής και αδιαφορίας.

Όλοι είναι κατώτεροι, αλλά κάποιοι είναι ανώτεροι, αυτό είναι το δόγμα της Αυτοκρατορίας.

~~~

Αυτή είναι η γενιά Άλφα, η generation A. Εμείς όλοι είμαστε η generation A.

Πρέπει να αρχίσουμε ξανά από το Άλφα, από τα στοιχειώδη. Πρέπει να ματώσουμε για να έχουμε ψωμί, παιδεία, αξιοπρέπεια, αυτοδιάθεση, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, ελεύθερο χρόνο, δικαιώματα.

Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει αρχίσει. Και δεν θα γίνει με όπλα. Γιατί η Αυτοκρατορία είναι παγκόσμια.

Ο Τρίτος Πόλεμος είναι οικονομικός, τεχνολογικός και ψυχολογικός. Οι μεγιστάνες κερδίζουν πάντα. Οι λαοί χάνουν πάντα.

Εχθροί της Αυτοκρατορίας δεν είναι οι Γκεβάρα. Είναι οι Σνόουντεν και οι Ασάνζ, είναι οι άνθρωποι που χειρίζονται την τεχνολογία, ειδικά οι νεότεροι, αυτοί που γεννήθηκαν στον εικοστό πρώτο αιώνα.

Γιατί η Αυτοκρατορία στηρίζεται πάνω στο ψέμα της παντοδυναμίας της. Αν οι άνθρωποι καταλάβουν ότι έχει πήλινα πόδια, τότε εύκολα θα τη συντρίψουν. Χρησιμοποιώντας τα δικά της όπλα.