Φωτοτροπία

0
1529

1.“Φως εκ Φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού, γεννηθέντα”. Δεν επέλεξα να γεννηθώ χριστιανός. Το φως μπορεί να επιλέξει τη γέννησή του ως σκοτάδι;

2.Φως. Αντίθετο από το σκοτάδι. Τα αντίθετα έλκονται. Άρα το φως έλκει το σκοτάδι. Και Ανάποδα. Βρίσκεις φως στο σκοτάδι και σκοτάδι στο φως. Οξύμωρο. Δεν βλέπω καμία αχτίδα σκοταδιού εκεί που υπάρχει φως. Ίσως μερικές σκιές.

3.Το φως τρυπώνει από τις περσίδες του παραθύρου. Αφαιρεί το σκοτάδι από το εσωτερικό του δωματίου. Πρώτη φορά αντιμετωπίζω το φως με μαθηματική προσέγγιση. Συνεχίζω να “μειώνω” το σκοτάδι προσθέτοντας φως. Ελπίζω να μη του δημιουργήσω κόμπλεξ.

4.Παλιότερα το φως συνήθιζε να είναι συνώνυμο της ημέρας. Η μέρα κρατούσε όσο υπήρχε φως. Μετά ερχόταν η νύχτα.

5.Τα πρόσωπα φωτίζουν από χαρά. Αναρωτιέμαι αν κάποιο πρόσωπο φώτισε ποτέ από λύπη.
Θα μπορούσα να γράψω αρκετά πράγματα για τα πρόσωπα που κλαίνε, που θυμώνουν, που γελάνε, που φοράνε μάσκες αλλά πρέπει να συγκεντρωθώ στο φως.

Για αυτό γράφω. Για το φως.
Και για να φωτίσω με το δικό μου τρόπο τα πρόσωπα. Αφού προσπαθώ να φωτίσω πρόσωπα, αυτόματα αναρωτιέμαι αν είμαι και εγώ φως. Όχι. Όχι. Σίγουρα δεν είμαι φως.

Αλλά οι φαλακροί είναι πηγή φωτός. Κάνουν αντηλιά. Για αυτό φοράνε καπέλα και σκουφιά. Για να μην τυφλώνουν τους άλλους από την αντανάκλαση.

Αν διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές κατάφερα να φωτίσω το πρόσωπο σου με ένα χαμόγελο, τότε έγινα για λίγο φως. Όχι εγώ ακριβώς. Οι λέξεις που χρησιμοποίησα.

6.Φως των ματιών μου. Μια έκφραση για τα μάτια μόνο. Το μόνος μέρος του σώματος στο οποίο χαρίζουμε απλόχερα το φως. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Δεν άκουσα κανέναν να λέει φως του εγκεφάλου μου. Ή φως του χεριού μου. Θαρρώ πως είναι λιγάκι ρατσιστικό.

7.Η θεία Λεύκο (Λευκοθέα την βαφτίσανε) ήταν αδερφή της γιαγιά μου. Tη γνώρισα τυφλή. Έχασε το φως της πολύ μικρή. Και εγώ μικρός που ήμουν, έσκυβα κάτω από τον καναπέ και έψαχνα να το βρω. Γιατί εκεί που έβρισκα όλα τα χαμένα μου παιχνίδια, εκεί ήλπιζα πως θα είναι κι αυτό. Αλλά αυτή το έβρισκε μόνο στα όνειρα της. Τα όνειρα είναι το φως των τυφλών.

Μη σταματάς να ονειρεύεσαι. Τότε ίσως να δεις κι εσύ το φως. Κι ας μην είσαι τυφλός. Θα δεις.

8.Λένε πως σαν πεθάνεις, βλέπεις ένα μεγάλο και λευκό φως. Ποιοι είναι αυτοί που το λένε; Εγώ δεν ξέρω κανέναν που πέθανε και είδε το μεγάλο λευκό φως. Ακριβώς γι αυτό το λόγο. Γιατί πέθανε. Οι άλλοι που διηγούνται τις ιστορίες είναι γιαλατζί νεκροί.

Near death experience το λένε. Και καλά, πήγαν να πεθάνουν και εκείνη την ώρα έβλεπαν ένα μεγάλο λευκό φως. Τελικά όμως δεν πέθαναν και τώρα μας το διηγούνται. Μπορεί ακριβώς επειδή δεν πέθαναν να έβλεπαν λευκό φως. Και αυτοί που πεθαίνουν στα αλήθεια, να μη βλέπουν τίποτα. Ή να βλέπουν κορμοράνους που ιππεύουν ελέφαντες με ροζ πιτζαμάκια.

9. Το πρώτο φως της ημέρας. Η Αυγή. Το τελευταίο φως της ημέρας. Ο Εσπερινός.

10.Φως στο τούνελ. Εκπομπή της Νικολούλη. Με εκνευρίζει η Νικολούλη. Τη θεωρώ αχώνευτη και freak control. Αλλά ταυτόχρονα νομίζω ότι επιτελεί κάποιου είδους λειτούργημα. Κάθε λειτούργημα είναι από μόνο του φωτεινό.

11. Θυμάμαι το φως μέσα σε σύνθημα της κατασκήνωσης.
Πήγαινε κάπως έτσι:
Αναψ’το φως. Όχι το σβήνω. Αναψ’το φως. Όχι το σβήνω. Αναψ’το φως. Όχι το σβήνω. Φίνο, φίνο, φίνο.

Παραλλαγή του συνθήματος:
Σβήσε το φως. Όχι τ’ανάβω. Σβήσε το φως. Όχι τ’ανάβω. Σβήσε το φως. Όχι τ’ανάβω. Μπράβο, μπράβο, μπράβο.

Πόσο αστείο σύνθημα.

12.Το φως νικάει τις σκιές. Σε έναν αόρατο μάλλον πόλεμο. Οι περισσότεροι θεωρούν τις σκιές κάτι κακό. Πως επικράτησε αυτή η δεισιδαιμονία δεν κατάλαβα. Θα υπερασπιστώ τις σκιές φωναχτά. Θα πολεμήσω το φως.

13.Ο πολεμιστής του φωτός. Μάχεται το φως. Θα είναι ο αντίπαλος της προηγούμενης παραγράφου. Μάλιστα ο Κοέλιο κυκλοφόρησε και ένα εγχειρίδιο πώς να τα καταφέρεις. Πάουλο σε ορκίζω αιώνιο αντίπαλο. Γράψω ήδη το αντιεγχειρίδιο. Το αντιφωτιστικό.

14.Το φως του φεγγαριού μου φέρνει στο νου τη Σονάτα του Σεληνόφωτος. Άφησε με να ρθω μαζί σου… Ερωτεύομαι ξανά. Εσένα. Κάτω από το φως του φεγγαριού.

15. “Ανατινάζεται το φως. Τις Κυριακές τα μεσημέρια.” Τραγουδούσαν τα Ξύλινα Σπαθιά. “Μίζερο φως στο δωμάτιο” ψυχορραγούσε ο Ανεστόπουλος με τα Διάφανα Κρίνα.

16.Η αλήθεια βγαίνει στο φως. Μπορεί να παραμείνει όμως και στο σκοτάδι. Φως και σκοτάδι κρύβουν αλήθειες.

17.Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο• καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο• το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή. (Μίλησέ μου Νικόλα)

18.Φεγγαράκι μου λαμπρό, φέγγε μου να περπατώ. Αλήθεια ή μύθος το κρυφό σχολειό;

20. Ψάχνω τα αντίθετα. Φως του ήλιου-φως του φεγγαριού.
Είναι ο ήλιος αντίθετο του φεγγαριού ή εναλλάσσονται; Συνεχίζω.
Ζεστό φως-ψυχρό φως. Τα κάνω ζευγάρια. Ψυχαναγκασμός.
Η σκέψη τρέχει: Έντονο φως-αχνό φως.
Νιώθω διακόπτες να ανοιγοκλείνουν στο κεφάλι μου. Ήρθε από το ασυνείδητο η σχέση φωτός και διακόπτη.
Αυτόφωτος-Ετερόφωτος. Φυσικό και τεχνητό φως. Έντονο φως-αχνό φως. Σταματώ.

21.Πέφτουν τα φώτα της αυλαίας. Πάντα μου προκαλεί θλίψη αυτή η εικόνα.

22.Φως φανάρι. Έκφραση για κάτι που είναι προφανές.

23.Φώτα κόκκινα έξω από σπιτάκια. Αγοραίος έρωτας.

24. Ηθοποιός σημαίνει φως. Δημήτρης Χορν.

25. Πρόσφατα διάβασα για το φαινόμενο της φωτορύπανσης δηλαδή της αύξησης της συνολικής ποσότητας φωτός. Το λευκό Led φως συνδέεται με διαταραχές του ύπνου. Τα φώτα της παραλίας συνδέονται με τον αποπροσανατολισμό της θαλάσσιας χελώνας. Άνθρωποι και χελώνες σε μαζικούς αγώνες.

26. Δεν ξέρω τι σημαίνει φωτοτροπία. Ελπίζω όμως πως κρύβει μέσα της κάτι ερωτικό.

27. Οι μόνοι πραγματικοί πεφωτισμένοι είναι οι Illuminatoi.

28. Ο κώλος σου να φέξει.

29. Η λέξη φωταγωγός δεν έχει καμία σχέση με την ερμηνεία που του δίνουμε. Η ερμηνεία μας είναι λάθος. Και αυτό επειδή στους φωταγωγούς δεν μπαίνει καν το φως.

30. Θα κλείσω ρομαντικά. Θα αφήσω τα φώτα της πόλης να σβήνουν καθώς το πλοίο απομακρύνεται για τα νησιά.

~~~~~~~~~

Το κείμενο έγραψε ο Δημήτρης Μ, στο πλαίσιο του Συνεργείου Δημιουργικής Γραφής.