Ο χρησμός της ευτυχίας

0
801

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι eytyxia-2.jpg“Η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι η διαπίστωση ότι μας αγαπούν γι’ αυτό που είμαστε, ή, μάλλον, παρά το γεγονός ότι είμαστε αυτό που είμαστε.”
Βίκτωρ Ουγκώ

“Μην ψάχνεις την ευτυχία, είναι πάντα μέσα σου.”
Πυθαγόρας

~~~~~~~~~~~~~~~~~~{}~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πόσα βήματα χρειάζεται για να αγγίξεις την ευτυχία;  Και πες πως ξεκινάς την ανηφόρα μέχρι να βρεθείς στην επόμενη κατηφόρα, πόσο πιστεύεις διαρκεί;

Διαρκεί όσο θέλεις; Διαρκεί όσο ένα τσιγάρο; Διαρκεί όσο ένα χαμόγελο; Διαρκεί όσο ένα τραγούδι; Ή μήπως διαρκεί τόσο όσο χρειάζεται απλά για να την νιώσεις; Μετριέται η ευτυχία; Σίγουρα δεν μπορείς να ζητήσεις μισό κιλό ευτυχία, ευτυχία με το μάτι ή ευτυχία με το μέτρο.

Για τον Αριστοτέλη ευτυχής είναι ο αυτάρκης, ενώ ο Δαλάι Λάμα υποστήριξε πως η ευτυχία βρίσκεται στις σχέσεις μας με τους άλλους. Αν τα συνδυάσουμε, ευτυχισμένος είναι σίγουρα εκείνος που τα έχει όλα. Όλα μοιάζουν λάθος και όλα είναι ενοχλητικά σωστά.

Η ευτυχία δεν διδάσκεται. Κανένα εγχειρίδιο δεν θα σου δείξει τον τρόπο να είσαι ευτυχής και σίγουρα καμία θετική σκέψη δεν θα σε κάνει από μόνη της ευτυχισμένο.

Ο ευτυχισμένος ευτυχεί όταν πάψει να κυνηγάει την ευτυχία του.

Όλοι είμαστε εν δυνάμει ευτυχισμένοι απλώς μερικοί έχουν σταματήσει να το σκέφτονται. Όσο αισιόδοξα και αν μας τα δίδαξε ο Κοέλιο πάντα θα υπάρχει η μάνα του Μέρφι να κουνάει επιδέξια το μεσαίο δάχτυλο ως απάντηση στο σύμπαν πριν αρχίσει τις μηχανουργίες του.

Μάθε την ευτυχία και μη δυστυχείς. Καμία δυστυχία δεν θα σε διδάξει να γίνεις ευτυχισμένος. Καμία δυστυχία δεν θα σε κάνει να δεις καλύτερα. Καμία δυστυχία δεν θα σου δώσει διδακτορικό για βιώσεις την υπέρτατη γνώση. Καμία δυστυχία δεν θα σου εξασφαλίσει ούτε ένα γραμμάριο ευτυχία. Αντίθετα. Κάθε δυστυχία θα είναι εκεί να σου θυμίζει πως πόνεσες. Κάθε δυστυχία θα σου δείχνει την ήττα. Κάθε δυστυχία θα σε περιμένεις στη γωνία. Κάθε δυστυχία θα σε κρατά μακριά από αυτό που όφειλες να είσαι.

Καμία δυστυχία δεν μπορεί να αποτελεί διαφημιστικό προϊόν για να κυνηγήσει κανείς την ευτυχία. Η ευτυχία είναι μπλε, η ευτυχία μυρίζει άνοιξη, η ευτυχία αναπνέει οξυγόνο, η ευτυχία είναι γεμάτη με τη δροσιά της υγρασίας,η ευτυχία ουρλιάζει μαγικούς σκοπούς, η ευτυχία είναι απλά η ευτυχία.

Δεν χωράει σε αναλύσεις ούτε φυλακίζεται σε χρυσό κλουβί. Σκάει στα μούτρα σου και για μια στιγμή τσακίζει το κορμί σου με τρόπο που σε καθηλώνει. Είναι η καμπύλη που από το στόμα φτάνει στα μάτια να φανεί. Μοιάζει με ποίημα που οι λέξεις του παράπεσαν και περιμένουν να πάρουν τη σωστή σειρά. Η ευτυχία μπορεί να κρύβει κλάμα, γέλιο, ανάσα, πόνο, ανακούφιση, ανάγκη, θυμό, ηδονή, ειρωνεία και μια δόση ψυχότροπου να σε εθίσει όπως τον σκύλο η λιχουδιά, είσαι έτοιμος να κάνεις τα πάντα γι’ αυτή.

~~{}~~

Θυμάσαι άραγε πότε ένιωσες τελευταία φορά ευτυχισμένος ή είσαι τόσο απορροφημένος για την επόμενη δόση που την έχεις ήδη ξεχάσει;

Ευτυχισμένοι λένε πως είναι όσοι έχουν παιδιά. Όσοι έχουν παιδιά δικά τους ή στον περίγυρο τους; Στον περίγυρό τους νομίζω θα είναι περισσότερο ευτυχισμένοι. Ευτυχισμένοι γιατί δεν έχουνε δικά τους; Δεν έχουνε δικά τους γιατί δεν αντέχουν την ευτυχία; Όσοι αντέχουν την ευτυχία είναι όσοι έχουν πολλά παιδιά; Όσοι έχουν πολλά παιδιά είναι περισσότερο ευτυχισμένοι από εκείνους που έχουν ένα; Όσοι δεν έχουν δικά τους παιδιά μάλλον λένε πως ευτυχισμένοι είναι όσοι έχουν παιδιά.

Τα λεφτά λένε πως δεν φέρνουν την ευτυχία, η ευτυχία να μπορεί άραγε να φέρει τα λεφτά; Αν δεν την φέρνουν μάλλον την παίρνουν μαζί τους.

Σε κάθε περίπτωση ας μην ξεχνάμε πως όταν το ποτήρι γεμίσει ασφυκτικά τόσο πιο εύκολο είναι να ξεχειλίσει και αν ξεχειλίσει σε παρασέρνει και δημιουργεί χείμαρρο που το κύμα της μπορεί να σκάσει με δύναμη στα πλευρά με τρόπο που μπορεί να κομματιάσει κάθε λόγο της ύπαρξης σου.

~~{}~~

Η ευτυχία συνηθίζεται.

Κανένας δεν νιώθει το ίδιο ευτυχισμένος επειδή μπόρεσε να ξυπνήσει το πρωί, πήρε αγκαλιά κάποιον που αγαπάει, είδε τον ήλιο, διάβασε ένα καλό βιβλίο ή έκανε μια βόλτα στη φύση. Τουλάχιστον όχι όπως την πρώτη φορά. Κάθε φορά η ένταση μειώνεται μέχρι να περάσει στα κύτταρα και να μοιάζει απλά ως καθημερινότητα.

Έχουν βγει χιλιάδες έρευνες, ερωτηματολόγια, αναφορές, βιβλία για το τι τελικά είναι η ευτυχία και με ποιον τρόπο κάποιος μπορεί να την εξασφαλίσει για διάστημα μεγαλύτερο από εκείνο των δευτερολέπτων που η έκρηξη κομματιάζει κάθε πόρο της ύπαρξης σου. Εκείνο που όλα καταλήγουν είναι πως ευτυχία για τον καθένα είναι κάτι διαφορετικό. Αλλιώτικα ειπωμένο, αλλιώτικα τοποθετημένο, αλλιώτικα ίδιο. Είναι τα πάντα για κάποιον και είναι το τίποτα για κάποιον άλλον.

Η ευτυχία είναι βιβλίο χωρίς γραμμές, βαλίτσα σφηνωμένη στο χέρι, τραγούδι κολλημένο στο ρεφρέν, φως απ’ τις χαραμάδες. Η ευτυχία είναι η παρενέργεια του να ρουφήξεις το βιβλίο, να ταλαντευτείς στον χρόνο, να αισθανθείς τη μουσική, να τσούζουν τα μάτια στο φως.

Δεν χρειάζεται να την καταλάβεις, χρειάζεται απλά να την νιώσεις όταν αυτή θα ‘ρθει.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το κείμενο έγραψε η Νικολέτα Κριαρά Λάμπρου, στο πλαίσιο του Συνεργείου Δημιουργικής Γραφής.

Η φωτογραφία είναι απ’ την ταινία του Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι, Ποίηση χωρίς τέλος