Μην αγαπήσεις τη ζωή, ζήσε την αγάπη.

0
676

 

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι bb-περιφρόνηση2-1.png

Και εγένετο αγάπη. Αγάπη αδυσώπητη, αγάπη παράξενη, αγάπη μελαγχολική, αγάπη τρομακτική, αγάπη αμείλικτη, αγάπη άγρια, αγάπη πύρινη, αγάπη μισητή.

Η αγάπη μπορεί να γκρεμίσει κάστρα. Πολεμάει με δράκους και λιοντάρια. Ζωντανεύει μέσα στο σκοτάδι. Ζωγραφίζει τα ωραιότερα τοπία που μπορεί κάποιος να ονειρευτεί. Σε ανεβάζει στα ουράνια, αλλά μπορεί σαν μια ριπή ανέμου να σε ρίξει στα μαύρα Τάρταρα. Μπορεί να σε ματώσει, να σε ξεσκίσει, να φάει τις σάρκες σου, να σε πετάξει σαν ένα χιλιοφορεμένο ρούχο στη δίνη ενός καταρράκτη.

Ακούς την αγάπη σαν ένα καταιγισμό από βέλη, σαν μια φονική χιονοστιβάδα. Τη μυρίζεις με το κόκκινο χρώμα ενός ηλιοβασιλέματος, τη γεύεσαι με την ξυλώδη μυρωδιά του κέδρου, την αφουγκράζεσαι με το φοβερό θέαμα των αγριεμένων άσπρων κυμάτων, που αφού σπάσουν στην άμμο, διαλύονται σε αναρίθμητες μικρές σταγόνες. Μοιάζει με νοσταλγική μελωδία για πιάνο, με το πορφυρό της λάβας που ποτίζει το καφέ της γης.

Αν δεν έχεις νιώσει μέσα σου το τέρας του μίσους, δε θα καταφέρεις ποτέ να νιώσεις την πραγματική αγάπη. Δε θα μπορέσεις ποτέ να δεις το πύρινο βλέμμα του πόθου σου, να ξεπετιέται από τις σελίδες ενός βιβλίου, να ακούσεις τον ψίθυρο της καρδιάς του, ανάμεσα στα μουσκεμένα από τη βροχή, κυπαρίσσια.

Το μίσος ζήλεψε παράφορα την αγάπη, γιατί όλα γύρω του είναι αγάπη. Η μόνη απάντηση στο μίσος είναι η αγάπη. Όλα τα άλλα σε σκοτώνουν. Μπορεί να σε μισήσουν όλοι, κανείς να μην σε αγαπήσει. Όμως εσύ μάθε ν’ αγαπάς, όχι να μισείς. Η αγάπη είναι ένα διαρκές πανηγύρι της ζωής. Αν δεν το νιώσεις ποτέ, η ζωή σου γίνεται απλή ύπαρξη, ίσως και μη…ύπαρξη.

Το μίσος συμπληρώνει την αγάπη. Το μίσος είναι το άλλο μισό της αγάπης. Μαζί φτιάχνουν ένα τέλειο σύνολο. Όταν αγαπάς δε φοβάσαι το μίσος.

Η αγάπη είναι παντού. Η ίδια η ζωή είναι αγάπη. Μοίρασμα του είναι σου με τον άλλο. Συνάντηση του εαυτού σου με τον κόσμο. Το δώρο του εαυτού σου στον άλλο.

Η αγάπη είναι παντού. Σ’ ένα χαμόγελο, σ’ έναν ψίθυρο, σ’ ένα φιλί, σε μια αγκαλιά, στη δύναμη του ανθρώπου που προσπαθεί ακόμα κι όταν τα έχει χάσει όλα. Γιατί οι άνθρωποι που αγαπούν κάνουν θαύματα.

Η αγάπη είναι παντού. Είναι μέσα μας, είναι γύρω μας. Με την αγάπη, ζωντανεύει η φύση, το περιβάλλον ζωντανεύει. Ο άνθρωπος που δεν έχει αγάπη, δεν έχει καμιά ηθική αξία.

Αγαπημένε αγάπησε την αγαπημένη αγάπη.
Αγάπησε αυτούς που αγαπούν την αγάπη.

Η αγάπη είναι για πάντα, είναι παντοτινή. Δεν τελειώνει ποτέ.

Κι αν μας απομείνουν μόνο τρία πράγματα, αυτά θα είναι η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη. Ανώτερη όμως όλων, είναι η αγάπη. Η αγάπη είναι η πιο ισχυρή αιώνια αρετή. Αν αγαπάς έναν άνθρωπο, αγαπάς όλους τους ανθρώπους, αγαπάς τον κόσμο, αγαπάς τη ζωή.

Αγαπά κανείς εκείνο για το οποίο μοχθεί και μοχθεί για κείνο που αγαπά.

Πόσο δυστυχισμένος μπορεί να είναι κάποιος που δεν ένιωσε ποτέ του την αγάπη! Θα μαραζώσει από την στέρηση της αγάπης, της αγάπης που έγινε μίσος, που έγινε μίσος ατελείωτο και χωρίς όρια, χωρίς όρια και φραγμούς, χωρίς φραγμούς και αναστολές, χωρίς αναστολές και δισταγμούς, χωρίς δισταγμούς και αμφιβολίες, χωρίς αμφιβολίες για την υπέρτατη δύναμη της αγάπης.

Η αγάπη είναι δράση. Η αγάπη σημαίνει δόσιμο. Η αγάπη είναι μια δύναμη που δημιουργεί αγάπη.

Αγάπη σημαίνει σταθερή πίστη στις δυνάμεις μας. Αγάπη σημαίνει να μπορείς να δώσεις τον εαυτό σου. Αγάπη σημαίνει Φροντίδα. Αγάπη σημαίνει Ευθύνη. Αγάπη σημαίνει Σεβασμός. Αγάπη σημαίνει Γνώση.

Η Αγάπη είναι ταπεινή.
Η Αγάπη είναι παντοτινή.
Η Αγάπη είναι όμορφη.
Η Αγάπη είναι δίκαιη.
Η Αγάπη είναι ανεκτική.
Η Αγάπη είναι υπομονετική.

Η Αγάπη ανεβάζει την ψυχή στα ουράνια, τη φωτίζει, τη θεριεύει, την ελευθερώνει, τη γλυκαίνει, τη δυναμώνει, την ομορφαίνει, τη ζεσταίνει, την τρέφει, τη μαγεύει.

Μην αγαπήσεις τη ζωή, ζήσε την αγάπη.
Ζήσε για να αγαπήσεις την αγάπη.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το κείμενο έγραψε η Ευαγγελία Σκανδύλα, στο πλαίσιο του Συνεργείου Δημιουργικής Γραφής