Ψάχνοντας μες στις σκιές για φως

0
721
  1. Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι shadow-photography-tips-16.jpgΑπλώνεται μπροστά μου πνιγερή κι σκοτεινή. Έχω αφήσει πίσω μου το μοναδικό φανάρι του δρόμου και όσο προχωρώ, βήμα με το βήμα, αυτή ψηλώνει στον έρημο σκοτεινό σοκάκι, μέχρι που γίνεται πιο θάμπη, ακόμα πιο θαμπή και εξαφανίζεται. Έτσι ακριβώς όπως οι φόβοι που έρχονται και φεύγουν αναπάντεχα.
  1. Το πλατάνι άπλωνε τα κλωνάρια του και δεν άφηνε τον ήλιο να διαπεράσει τα φυλλώματα του. Το χώμα δίπλα στο κορμό του ήταν δροσερό και σκοτεινό, όπως ένα κλειστό δωμάτιο με ανοιγμένο φεγγίτη. Τα κλαδιά του, γινόταν μια αγκαλιά που κρατούσαν στο κόρφο τους ένα απάγκιο , και φιλούσαν μια στιγμή ξεκούρασης στο διαβάτη που θα τύχει να περάσει.
  1. Άλλαξα τη λάμπα στο δωμάτιο. Έβαλα μια πυρακτώσεως με διάφανο γυαλί. Το λαμπατέρ,είχε κάτι γυάλινα μπιχλιμπίδια να κρέμονται γύρω γύρω. Μόλις άναψα το φως, αυτά μεγάλωσαν και ζωγράφισαν όλο τον τοίχο με ανατολίτικα μοτίβα. Η σκιά τους, λόγω της λάμπας ήταν σκληρή. Ένα αεράκι που έμπαινε οπό την πόρτα έκανε τις σκιές στο τοίχο να χορεύουν.
  1. Το μυαλό της ήταν μπερδεμένο. Εκείνος δεν είχε απαντήσει στις κλήσεις της. Την τελευταία φορά που μιλήσανε τις είχε πει ψέματα πως δήθεν ήταν στη δουλειά. Η εμπιστοσύνη της κλονίστηκε Οι μικρές θολές σκέψεις που την τυλίξανε σα λερναία ύδρα, απλώθηκαν σα σκιές που μεγάλωναν και την πνίξανε.
  1. Το φως του Ήλιου σκεδάζεται από την ατμόσφαιρα της γης και δε μας καίει. Το άμεσο φως θα ήταν φωτιά. Κάτω από την ομπρέλα και τη σκιά της ατμόσφαιρας επιτρέπεται η ζωή. Το σκιασμένο φως είναι η αιτία της ζωής.
  1. Φως και σκιά ήταν το θέμα της έκθεσης φωτογραφίας. Το φως εμποδίζεται από το αντικείμενο και έτσι δημιουργείται σκιά πίσω από αυτό. Ανάλογα τη γωνία της δέσμης του φωτός, η σκιά του αλλάζει σχήμα. Μικραίνει, ψηλώνει, βυθίζεται. Οι σκιές δημιουργούν ατμόσφαιρα στην εικόνα, Εχθρός της σκιάς είναι το διάχυτο φως. Φωτογράφισα το φως που μπαίνει σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι από το σπασμένο παράθυρο.

7.’Έγινε η σκιά του εαυτού του. Ο χαμός της γυναίκας του είχε αφαιρέσει από την ψυχή του κάθε ρανίδα χαράς και ελπίδας. Το μάτια  του ήταν σκοτεινά. Δεν είχαν φως. Ακόμη κι όταν χαμογελούσε, σκιές τον πλαισίωναν  και έσβηναν κάθε τι σπινθηροβόλο από το βλέμμα του.

  1. Άραγε τι είναι μια σκιά; αλήθεια η ψέμα; σκοτάδι ή φως; μια αντανάκλαση ενός αντικειμένου η μια ψευδαίσθηση; Δεν είναι ύλη. Δεν έχει μάζα. Λίγα μόνο φωτόνια που διαθλώνται από την ύπαρξη της ύλης. Δεν έχει σώμα και υπόσταση. Εξαρτάται από το φως. Ανα πάσα στιγμή αλλάζει σχήμα ή χάνεται.
  1. Μου έλαχε να γράψω για τα απομνημονεύματα του παππού μου. Ήθελα να τον φέρω στο μυαλό μου όπως τον έζησα. Να τον σκιαγραφήσω. Ν αποτυπώσω τη θύμηση του, Την όψη του, τις ιδέες του, το τρόπο που ζούσε, ότι αγαπούσε και ότι αποσιχαινόταν. Αυτά που ήλπιζε και ότι φοβόταν.
  1. Εκείνη ήταν λαμπερή, έξυπνη με ένα βλέμμα σπινθηροβόλο, ευχάριστη και με έντονο χιούμορ και μπρίο. Οι άνθρωποι την αγαπούσανε. Τους προσέλκυε όπως ο μαγνήτης. Εκείνος, ήσυχος, μειλίχιος, χωρίς πολλές πολλές εντάσεις, με ένα βλέμμα απαθές. Ζούσαν μαζί εδώ και χρόνια αλλά θα έλεγε κανείς πως η λάμψη της τον είχε παροπλίσει. ‘Ήταν τόση έντονη που εκείνος ζούσε πραγματικά στη σκιά της.
  1. Οι δαίμονες του τον βασάνιζαν για χρόνια. Άγχη, νευρώσεις , φοβίες, απωθημένα. Παρότι τα 7 χρόνια ψυχοθεραπείας δε κατάφερε να βγει στο φως της επιφάνειας, Ζούσε μέσα στις σκιές του.
  1. Το θέατρο σκιών ήταν το αγαπημένο μου όταν ήμουνα παιδάκι! Από το πουθενά στην άδεια πλατεία γεννιότανε ένας ολόκληρος κόσμος . Το φως που έπεφτε κάθετα στις ξύλινες φιγούρες πάνω στο λευκό πανί δημιουργούσε σκληρές σκιές και μαζί με τη φωνή του καραγκιοζοπαίχτη ζωντάνευε τις φιγούρες.
  1. Το φως έδιωχνε τη σκιά.
    <Φύγε από δω >της είπε <μου λερώνεις τον χώρο. Τον θέλω λαμπερό και αστραφτερό!>
    < Φώτισε με κι άλλο! Όσο πιο πολύ μπορείς > Απάντησε η σκιά <τότε θ α χαθώ. Μήπως όμως δεν είσαι και πολύ δυνατό; Εγώ υπάρχω μέσα στην αδυναμία σου.>
  1. Δεν υπάρχει σκιά στο σκοτάδι . Είναι ένα ψέμα. Η σκιά μόνο στο φως γεννιέται.
  1. Μυστήριο χωρίς την ύπαρξη σκιών δε γίνεται. Η αμφιβολία που δημιουργούν τα παιχνιδίσματα του φώτος διεγείρει αυτόματα τις εντυπώσεις .
  1. Η σκιά στο μονοπάτι είναι μια δόση γλυκιάς απαντοχής από τις επάλξεις της ημέρας και την κούραση του καλοκαιρινού ήλιου. Είναι ένα μικρό καταφύγιο για περισυλλογή και εσωτερικότητα. Σε βοηθά να ηρεμείς και να ανασυγκρότησε.
  1. Ζούσε σα τη σκιά, έβγαινε πάντα το βράδυ. Οι γείτονες δε τον ξέρανε Περπατούσε στα σκοτεινά σοκάκια που δε συναντάς άνθρωπο. Στο σπίτι τα παντζούρια ήταν πάτα κλειστά. Αναρωτιόσουν αν υπάρχει στ’ αλήθεια ή αν είχε σβήσει από καιρό,
  1. Εκείνος ο φωτογράφος έβγαζε μόνο σιλουέτες. Μαύριζε τελείως το θέμα του και αναδυόταν μόνο το φως της γης στη φωτογραφία σχηματίζοντας το περίγραμμα. Στη σιλουέτα δεν είναι ότι βγάζεις τις σκιές των θεμάτων σου , αλλά κάνεις τα ίδια τα θέματα σου σκιά στον ορίζοντα.
  1. Ήθελε να δημιουργήσει ένα ρομαντικό και ατμοσφαιρικό περιβάλλον για την πρώτη τους συνάντηση. Το φως των κεριών τρεμόπαιζε στο δωμάτιο και οι σκιές τους χόρευαν μαζί με τις αισθήσεις.
  1. Θρύλοι! Δεισιδαιμονίες! Προκαταλήψεις! Όλα αυτά είναι σκοτεινές κουκκίδες στη μυαλό, στη ιστορία,και στην ψυχή του ανθρώπου. Εμποδίζουν τη λογική και την πρόοδο.
  1. Τα στενά δρομάκια στην παλιά γοτθική συνοικία δε τα βλέπει ο Ήλιος. Τα κτήρια εκεί είναι ψηλά και πέτρινα και φαίνονται πάντα υγρά. Το μεσημέρι μόνο θα δεις μια λεπτή ακτίνα να σφηνώνει ανάμεσα στις σκιές, να τις παραμερίζει και να φωτίζει το πλακόστρωτο καλντερίμι.

22 Τα αεράκια, οι σκιές, η ομίχλη και η πανσέληνος, είναι τα συστατικά που μαγειρεύουν οι μάγισσες. Ο πρωινός ήλιος τα καταστρέφει.

  1. Αναρωτιέμαι καμιά φορά, Αν σταματούσε ο Ήλιος να μας ρίχνει τις ακτίνες του, θα έμεναν οι σκιές στη γη έτσι όπως τις ζωγράφισε η τελευταία αχτίδα;

24 . Τα παντζούρια ήταν κλειστά στο δωμάτιο. Καθώς έμπαιναν κυματιστά οι αχτίδες του Ήλιου από τις γρίλιες, αισθανόμουν πως ήμουν ξαπλωμένη κάτω από τη φυλλωσιά ενός δέντρου και με χτυπούσε το αεράκι.

  1. Το παλιό εμπορικό λιμάνι του Αμβούργου μύριζε εγκατάλειψη. Κλειστές προβλήτες , σκουριασμένα σκαριά πλοίων που αφέθηκαν εκεί για να πεθάνουν, κτίρια εγκαταλελειμμένα. Είχε γίνει η σκιά του εαυτού του που κραύγαζε όμως για τη δόξα μιας παλιότερης εποχής ,
  1. Ρωτάει κάποτε ένα όμορφο λουλούδι στη σκιά του:
    “Τι είσαι εσύ; Γιατί είσαι εδώ μαζί μου σχεδόν πάντα;”
    “Εγώ είμαι εσύ” του απάντησε η σκιά,
    “Μα εγώ είμαι όμορφο”, είπε το λουλούδι.
    “Είσαι όμορφο, επειδή εγώ εγκλωβίζω πάντα πίσω σου όλα τα μυστικά και τα σκοτεινά σημεία σου που θέλεις να μη φαίνονται”, απάντησε η σκιά.
    Το λουλούδι σώπασε και γύρισε ξανά προς τον ήλιο, αφήνοντας τη σκιά του να υπάρχει μαζί του.
  1. Οι μεγάλες ιδέες και οι μεγάλες ανακαλύψεις, συλλαμβάνονται στο φως, αλλά αναπτύσσονται και συντηρούνται στη θαλπωρή, την ησυχία και την ασφάλεια της σκιάς.
  1. Τίποτα δε μπορώ να σκεφτώ που να σκιάσει τη θάλασσα. Όσο απέραντη κι αν είναι, οι σκιές δε την αγγίζουν. Τίποτα δε ζωγραφίζει το φως της μέρας στην απέραντη επιφάνεια της. Μόνο το βράδυ που είναι σκοτεινή, αν είσαι τυχερός και βρεθείς κοντά θα δεις να λαμπυρίζει μέσα της ο δρόμος του φεγγαριού.
  1. Οι αστρονόμοι, μελετώντας τις σκιές κάποιον μακρινών άστρων ανακάλυψαν την ύπαρξη εξωπλανητών, Η περιοδική διέλευση ενός πλανήτη μπροστά από το άστρο του, και η απειροελάχιστη σκίαση που προκαλεί στο άστρο, επιβεβαιώνει την ύπαρξη του.
  1. Οι καλλιτέχνες, συχνά αντλούν τα θέματα και την έμπνευση τους από τον κατώτερο εαυτό, ασυνείδητο ή αλλιώς σκιά. Όλα όσα εδράζονται εκεί, είναι ότι έχει εκτοπίσει και αποβάλει το συνειδητό μας μέρος. Είναι ο τόπος των ονείρων η σκιά μας που όμως έχει πολύ δημιουργική δύναμη.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το κείμενο έγραψε η Δέσποινα Νεζιμοπούλου, στο πλαίσιο του Συνεργείου Δημιουργικής Γραφής