Μεσαιωνική Ευρωπαϊκή Ραδιοφωνία

0
243

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι R-1-1.jpg

Το 732 οι Φράγκοι με αρχηγό τον Κάρολο Μαρτέλο (παππού του Καρλομάγνου) , σταμάτησαν στο Πουατιέ της σημερινής Γαλλίας την επέλαση των Αράβων προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Γάλλοι διαδικτυακοί αρχαιολόγοι, βρήκαν  πριν λίγες μέρες το ηχητικό ντοκουμέντο με την περιγραφή εκείνης της αναμέτρησης, θαμμένο μέσα σε κάδους ανακύκλωσης δικτυακών χώρων αποθήκευσης δεδομένων. Ακολουθεί περιληπτική απομαγνητοφώνηση του αρχείου.

 ~~~

«Καλησπέρα από το συννεφιασμένο Πουατιέ. Βρισκόμαστε εδώ για να μεταδώσουμε τον μεγάλο αγώνα της χρονιάς για τον τελικό του κυπέλλου “Ευρώπη”.  Ο σημερινός νικητής θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και αυτή η ημερομηνία θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις μνήμες μας. Είναι η 10η Οκτωβρίου του σωτήριου έτους 732, και όλες οι διαφορές θα λυθούν σήμερα, σε αυτό το γήπεδο μάχης!

Πριν εισέλθουν τα αντίπαλα στρατόπεδα στο τερέν, να υπενθυμίσουμε πως η σημερινή μετάδοση είναι μία προσφορά της Μεσαίωνας ΑΕ,  μονοπωλιακής κατασκευαστικής εταιρίας στεμμάτων, βαρέων όπλων και ενισχυμένων αλυσίδων συγκράτησης δούλων και άγριων ζώων.

Και υπό τους ήχους  της σάλπιγγας, εμφανίζονται οι δύο ομάδες στο αγωνιστικό πεδίον. Στη δεξιά πλευρά, είναι παραταγμένοι οι τυπικά γηπεδούχοι «Φράγκοι United» με αρχηγό και προπονητή τον Κάρολο «σφυροκόπο» Μαρτέλ. Εισέρχονται με αλαλαγμούς και με υψωμένες γροθιές. Εμφανίζονται με την καινούρια τους κυανέρυθρη στολή με έναν μεγάλο λευκό σταυρό. Είναι λιγότεροι και απροπόνητοι, όλες οι προβλέψεις  είναι εναντίον τους, αλλά φαίνεται πως οι ίδιοι δεν πτοούνται. Συνεχίζουν να τραγουδούν ρυθμικά τον ύμνο της  ομάδας τους.

Από την άλλη πλευρά το μεγάλο φαβορί. Με τις ολόλευκες εμφανίσεις είναι η αραβική ομάδα  «Ελ Χαλιφάτ –Μελλοντικά Πετρέλαια»,  πρωταθλήτρια Μεσογείου τα τελευταία εκατό χρόνια. Φέτος, ήρθε για να  κυριαρχήσει και στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Προέρχεται από μία μεγάλη νίκη απέναντι στην ισπανική «Λος Χαμένος» και η επέλαση της συνεχίζεται.

Η απόδοση για νίκη της «Φράγκοι United» είναι στα 6.50 ενώ για νίκη της «Ελ Χαλιφάτ – Μελλοντικά Πετρέλαια» είναι μόλις 1.15. Αρκετοί ηγεμόνες της περιοχής έχουν ποντάρει ολόκληρες τις περιουσίες τους στο σημερινό ματς. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Θα το γνωρίζουμε στο τέλος του αγώνα.

Και ναι,  αυτή είναι η σάλπιγγα της έναρξης. Οι δύο ομάδες ξεχύνονται στο καταπράσινο γήπεδο. Οι προπονητές παραμένουν στους λόφους τους και δε σταματούν να δίνουν οδηγίες. Οι άραβες της Ελ Χαλιφατ κάνουν επίδειξη των τεχνικών τους ικανοτήτων και  προσπαθούν να διαπεράσουν την αντίπαλη άμυνα, αλλά οι Φράγκοι της United κρατάνε τις θέσεις τους υπομονετικά. Η πίεση συνεχίζεται και το γήπεδο φαίνεται να γέρνει προς τη μεριά, αλλά η φραγκική άμυνα κρατάει γερά.

~~

Μέτα από την κανονική διάρκεια της αναμέτρησης, περνάμε στην παράταση του ξαφνικού θανάτου. Όποιος αλώσει την αντίπαλη εστία πρώτος κερδίζει. Ο Κάρολος Μαρτέλ φωνάζει για να εμψυχώσει τους παίκτες του και  απειλεί με αποκεφαλισμό όποιον εγκαταλείψει τη θέση του. Η μέθοδος του φέρνει αποτελέσματα.

Από την άλλη μεριά, ο Αλ Γκαφίκι είναι εξωφρενών με την αφλογιστία των επιθετικών του και αποφασίζει να εισέλθει ο ίδιος στον αγωνιστικό χώρο. Δίνει το πρόσταγμα για γενική επίθεση.  Όλοι, μα όλοι οι παίκτες της Ελ Χαλιφάτ είναι στην αντίπαλη περιοχή και πιέζουν. Η φραγκική άμυνα δέχεται τρομερή πίεση αλλά κρατεί γερά τη θέση της, και …αν είναι δυνατόν!

Ξαφνικά ένας και μόνο παίκτης της United, ο Ερίκος ντε Καντονά , τρέχει στην απροστάτευτη αντίπαλη περιοχή … και ναι!  Απίστευτο ! Οι  Φράγκοι United είναι οι νικητές. Ακούστηκε η σάλπιγγα της λήξης.

Τέλος ! Οι Άραβες αποχωρούν ηττημένοι. Σήμερα,  εδώ στο Πουατιέ, γράφτηκε ιστορία!

Απίστευτες σκηνές σε όλη την κοιλάδα από τους πανηγυρισμούς. Δεν περιγράφω άλλο! »

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το κείμενο έγραψε ο Παντελής Κελεσίδης, στο πλαίσιο του Συνεργείου Δημιουργικής Γραφής