Ο δεκάλογος του καλού μάνατζερ

0
740

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%A7%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%BF.png

από την Αναστασία Φ.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

  1. Έρχεται πιο αργά από εσένα (το έχει κερδίσει με το σπαθί του γαρ) αλλά σε κράζει αν έρθεις μια φορά πέντε λεπτά καθυστερημένος για να σε νουθετήσει. Ετοιμάσου για ένα γλυκανάλατο εταιρικό μονόλογο για το πως θα πρέπει να είσαι τυπικός στις υποχρεώσεις σου και να δείχνεις πάντα έτοιμος να ριχτείς στη δουλειά. Μην περιμένεις κάποιο επίδομα έγκαιρης προσέλευσης, η πραγματική ανταμοιβή θα έρθει τη μέρα της προαγωγής σου.
  1. Δεν μοιράζεται μαζί σου τη δουλειά του (γιατί κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και θέλει να βρεις το δρόμο σου), όμως σε βοηθάει να λύσεις μόνος σου τις απορίες σου. Η μαγική λέξη εδώ είναι «μόνος». Και γιατί να εμπιστευτείς μόνο έναν άνθρωπο για να σου δείξει; Γκουγκλαρέ το! Εμπιστεύσου τη συλλογική γνώση του ανθρώπινου γένους που βρίσκεται μόλις λίγες λέξεις-κλειδιά μακριά. Μην ξεχάσεις να τον ευχαριστήσεις αργότερα.
  1. Μοιράζεται τις σημαντικές ιστορίες ζωής του μαζί σου. Μπορεί να έχουν σχέση με αυτό που τον ρωτάς, μπορεί και όχι, το σίγουρο είναι ότι ξέρει να δημιουργεί κλίμα μυστηρίου και σασπένς ώστε να αναπτύξεις την κριτική σου ικανότητα. Οι ιστορίες αυτές ξεκινούν με ένα «Εγώ στην ηλικία σου…» ή «Εγώ στα νιάτα μου…». Πάρε ποπ-κορν, άναψε τσιγάρο και βολέψου για να ακούσεις ιστορίες από τον εργασιακό μεσαίωνα. Παράλληλα, θα καλλιεργήσεις την αξία της εκτίμησης και της ευγνωμοσύνης που έχεις τηλεργασία, σταθερή (ίσως) αμοιβή, εργασία υπερπλήρους απασχόλησης και άλλα.
  1. Μιλάει κατά κανόνα με ξενικές λέξεις και εκφράσεις, κυρίως στο χώρο των επιχειρήσεων. Βασικές γλώσσες είναι τα αγγλικά και τα λατινικά, οπότε ξεκίνα αμέσως φροντιστήρια. Έτσι θα ξέρεις, ότι pari pasu πληρωμή όταν βγαίνετε εκτός budget, στην πραγματικότητα σημαίνει ότι θα πληρωθείς το ίδιο με τη Μαρία στο Investor Relations που ξύνει το γατί της όλη μέρα. Φυσικά, όλα αυτά στο προφορικό γιατί scripta manent (τα γραπτά μένουν), μη τον τρέχεις και στα δικαστήρια.
  1. Μιλάει αργά και σταθερά διευθύνοντας μια φανταστική ορχήστρα. Η ορχήστρα αυτή είσαι εσύ κι ο Γιάννης που δεν ξέρετε ακόμα που μπαίνει το δοξάρι κι έχετε γαμηθεί στη Ρε φαλτσόρε. Αυτός, σαν άλλος καλλιτέχνης, αναπτύσσει το λόγο και την έκφραση με όλα τα μέσα που διαθέτει προκειμένου να σας ενημερώσει για ένα θέμα που σταματήσατε να παρακολουθείτε πριν από κάνα τέταρτο, γιατί σας έπιασε ναυτία από τις φιοριτούρες.
  1. Έχει το γνώθι σαυτόν και το γνώθι σ’ εσένα. Κι ας μην ξέρεις το δικό σου εαυτό. Ξέρει πότε δουλεύεις (όταν είσαι στο γραφείο μπροστά στα μάτια του) και πότε όχι (όταν εργάζεσαι από το σπίτι), ξέρει τις αρμοδιότητες τις δικές σου και του Γιάννη, αλλά σας τις μοιράζει ανάποδα για να σας κρατάει σε εγρήγορση και αναγνωρίζει όταν κάνεις λάθη. Εκείνος δεν κάνει λάθη, παρά μόνο μικρές αστοχίες. Επίσης, ξέρει το πρόγραμμά σου, αλλά κρίνει σκόπιμο και ωφέλιμο να συναντήσεις τον πελάτη στη λήξη του ωραρίου, αντί για το γιατρό που τον έχεις αναβάλλει εδώ και δύο μήνες.
  1. Καλλιεργεί την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα σου αδιάκοπα αναθέτοντας σου άμεσα παραδοτέες εργασίες. -Τι πάει να πει άμεσα; -Α-ΜΕ-ΣΑ, τι δεν καταλαβαίνεις, το θέλει ΧΤΕΣ. -Θα πάρω ανατροφοδότηση κιόλας; -Είπαμε θέλει να το παραδώσεις άμεσα, όχι να το δει άμεσα. Το παραδοτέο είναι η πρώτη γραφή που γίνεται αστραπιαία και η επισκόπηση η δεύτερη, όπου πρέπει το παραδοτέο να ξεκουραστεί για μία ημέρα τουλάχιστον πριν τελειοποιηθεί στο μυαλό του Manager σου για να το διορθώσει.
  1. Φροντίζει για την επαγγελματική σου εξέλιξη. Γι’ αυτό και σε ανακαλεί στην άδεια σου ή τα Σαββατοκύριακα και σε προτρέπει να δουλεύεις 8+4 ώρες. Ως γνωστόν, η μάθηση δεν σταματάει ποτέ και η εξέλιξη είναι αυτοσκοπός προκειμένου να φτάσεις μέχρι τις μύτες από τα παπούτσια του. Επομένως, τώρα που απορροφάς σα σφουγγάρι και πιθανότατα είσαι μπακούρι χωρίς παιδιά, έχεις την ευκαιρία να μάθεις μέχρι τα 30 σου πράγματα που άλλοι θα τα μάθαιναν στα 40 και βάλε. Πώς νομίζεις γίνονται οι CEO;
  1. Φροντίζει για την ευημερία σου, αλλά δεν είναι και θεός. Και αυτός ο κοινός θνητός που ζει ανάμεσα σας, μπορεί να μη μπορεί να σου φέρει χρήμα ή βοηθό εξ ουρανού, αλλά θα σου φέρει την πίτσα όταν τελειώσετε την πιεστική δουλειά, την ομαδική δραστηριότητα για να τα βρεις με το Μαράκι από το Investor Relations, στο τσακίρ κέφι κανονίζει και καμιά γιόγκα γραφείου. Για αύξηση θα μιλήσετε του χρόνου που και εσύ και η ομάδα σου και η εταιρεία πιάσετε το στόχο, η Εθνική πάρει το πρωτάθλημα Ευρώπης, ο Ερμής επανέλθει στην κανονική του τροχιά και οι εποχές γυρίσουν στα προ υπερθέρμανσης επίπεδα.
  1. Για το τέλος, αφήσαμε το μανατζαρέο της καρδιάς μας. Εκείνον που είναι ειλικρινής και διάφανος, διεκδικεί μαζί σου, ανεβάζετε ο ένας τον άλλο, σε διώχνει όταν λήξει το ωράριο σου, καπνίζετε, τρώτε και πίνετε μαζί, μοιράζεστε τα εντερικά σας, κουτσομπολεύετε τους πάντες, τσακώνεστε για μαλακίες, συνεργάζεστε στα σοβαρά, σου πετάει δουλειά και τον μισείς, του κλέβεις δουλειά και χαίρεσαι, διορθώνετε μαζί τα λάθη σας, παίζετε στοίχημα ποιος θα παραιτηθεί πρώτος, σου στέλνει να δεις αγγελίες, σε παίρνει μαζί του. Σου κρατάει το χέρι, ενίοτε του το κρατάς κι εσύ.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το κείμενο έγραψε η Αναστασία Φ, στο πλαίσιο του Συνεργείου Δημιουργικής Γραφής