Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ (σκότωσε τον “άγγελο στο σπίτι”)

0
1036

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι eGJMm2OUfgt8DDKeHlWQWDcaCl7-1024x852.jpgαπό την Ελευθερία Παπασημάκη

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1. Ας ξεκινήσουμε από τον μεγάλο βραχνά, το ξεσκόνισμα.  Ξεσκονίζουμε μόνο μία φορά κάθε τρεις μήνες. Ειδικά το καλοκαίρι είναι άχρηστος κόπος, μιας και τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες είναι ανοιχτά και όλη η σκόνη που αιωρείται έξω μπαίνει στο σπίτι πάραυτα. Τον χειμώνα μπορείτε να κάνετε αυτή τη σιχαμένη δουλειά κάθε τέσσερις μήνες, διότι έχουμε κλειστά τα σπίτια και τα αεριζουμε μόνο μία ωρίτσα.  Ε, πόση σκόνη να μπει σ΄αυτή τη μία ωρίτσα;

2. Συσκευάζουμε σε κούτες όλα τα πιάτα, ποτήρια, κούπες, κανάτες, σαλατιέρες και όλα αυτά τα τζάντζαλα και μάντζαλα που βγάζουμε στα διάφορα τραπέζια που οργανώνουμε με φίλους και συγγενείς. Αφήνουμε έξω μόνο τα μαχαιροπήρουνα.  Αγοράζουμε χάρτινα πιάτα και ποτήρια, κατά προτίμηση με ωραία, κατά περίπτωση, σχέδια. Με αυτά σερβίρουμε τους καλεσμένους μας.  Μην αγχώνεστε, κανένας και καμία δεν είναι τόσο πολύ καλός ή καλή φίλη ώστε να σας βοηθήσει μετά στο πλύσιμό τους, οπότε μια χαρά.  Μία τους και μία σας.  Δεν ξεχνάμε ποτέ να κάνουμε ανακύκλωση.

3. Συσκευάζουμε όλα τα καθημερινά πιάτα, ποτήρια, κούπες, κανάτες, σαλατιέρες που χρησιμοποιούμε όλα τα μέλη της οικογένειας.  Αφήνουμε εκτός συσκευασίας από ένα πιάτο, ένα ποτήρι, μία κούπα για τον καθένα μας και μια μεγάλη γαβάθα για την σαλάτα.  Α, μη το ξεχάσω, και από ένα μικρό πιατάκι για ένα γλυκό, ή κάποιο μικρό φαγητό τέλος πάντων.  ΠΡΟΣΟΧΗ:  Ουδέποτε και δια ροπάλου δεν πλένουμε πιάτο, ποτήρι, κούπα και πιατάκι των άλλων μελών της οικογένειας, παρά μόνο το δικό μας και μόνο όταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε.  Αλλιώς κάποιος θα το χρησιμοποιήσει.

4. Σταματάμε παντελώς το σιδέρωμα.  Πλασάρουμε μόδα ασιδέρωτου ρούχου και το κυριότερο δεν καταναλώνουμε άχρηστη ενέργεια, επομένως κάνουμε καλό στο περιβάλλον.  Εξαιρούνται τα ρούχα των βρεφών μέχρι τότε που αρχίζουν να μπουσουλάνε και να φτύνουν στην προσπάθειά τους να μας μιμηθούν ή γιατί δεν τους αρέσει το φαγητό.   Αν ο άντρας της οικογένειας φοράει πουκάμισα (εντάξει αυτά ασιδέρωτα μόνο αν είναι λινά βλέπονται), τον πείθουμε να αγοράσει μπλούζες.  Αν αρνείται πεισματικά και θέλει οπωσδήποτε να φοράει πουκάμισα, τον στέλνουμε να πάει τα πουκάμισά του στο καθαριστήριο.

5. Δεν μαζεύουμε όταν κοιμηθούν τα παιδιά, τα παχνίδια τους που είναι σκορπισμένα παντού, καθώς επίσης ρούχα, κάλτσες και παπούτσια τους.  Δεν υπάρχει πιο εκνευριστικό πράγμα, μετά από τον τεράστιο κόπο που κάνουμε για να τα μαζέψουμε, να τα βλέπουμε εν ριπή οφθολμού να σκορπιζονται πάλι παντού.

6. Μαγειρεύουμε μόνο δύο φορές την εβδομάδα τρία – τέσσερα φαγητά.  Τα βάζουμε στην κατάψυξη σε μερίδες και πάντα σε συσκευασίες μιας χρήσης. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε σακουλάκια μιας χρήσης τύπου poly – bag, πιάνουν λιγότερο χώρο στην κατάψυξη και μας έρχονται φθηνότερα.  Έτσι κάνουμε και οικονομία και καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια μιας και το μάτι της κουζίνας η ο φούρνος είναι ήδη ζεστά.

7. Δεν ασχολούμαστε ποτέ μα ποτέ με την ζαχαροπλαστική.  Τέρμα τα κουλουράκια, κεκάκια και διάφορα γλυκά.  Διότι ως γνωστό η ζάχαρη κάνει κακό στην υγεία. Αγοράζουμε κουλουράκια, κεκάκια ή γλυκά μόνο από το ζαχαροπλαστείο και μόνο σε επετείους και γιορτές.  Γιατί πως θα ζήσουν κι αυτοί; Κλέφτες θα γίνουν;

8. Δεν τινάζουμε ποτέ χαλιά, παπλώματα, ριχτάρια κλπ.   Κάνουν κακό στην ψυχική υγεία των από κάτω, διότι είναι απίστευτα εκνευριστικό να πέφτουν οι βρομιές μας στα ρούχα που μόλις άπλωσαν, ας πούμε.  Σεβόμαστε έτσι την καλή γειτονία.  Επίσης είναι και επικίνδυνο για μας.  Ένα βαρύ χαλί ας πούμε μπορεί να μας συμπαρασύρει σε μια θανάσιμη βουτιά μέχρι το πεζοδρόμιο.

9. Δεν τακτοποιούμε ποτέ διάφορα πράγματα και ρούχα που ακουμπάνε τα μέλη της οικογένειας και εμείς φυσικά, αποδώ κι αποκεί, σε συρτάρια, κουτιά, ντουλάπες και άλλους αποθηκευτικούς χώρους.   Αυτοί οι χώροι έχουν μια σατανική ικανότητα να καταπίνουν κυριολεκτικά τα πράγματα και τα ρούχα στα βάθη τους και μετά αφού δεν τα βρίσκουμε αναγκαζόμαστε να τα βγάζουμε όλα έξω, οπότε καταλήγουμε στο ίδιο σημείο.  Η τακτοποίηση είναι χάσιμο χρόνου.  Σας συστήνω ανεπιφύλακτα το στατικό ποδήλατο που αγοράσατε πριν από 5 χρόνια σε μια κρίση εκγύμνασης που είχατε, για να κρεμάτε τα ρούχα σας.  Η καλύτερη κρεμάστρα ever.

10. Τα μπάνια και τις κουζίνες μάλλον πρέπει να τα καθαρίζετε συχνά.  Κάθε πόσο συχνά βέβαια είναι εντελώς υποκειμενικό θέμα.  Θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά (για τα μπάνια),  αν έχετε ή όχι μικροβιοφοβία και αν σας ενοχλούν ή όχι οι έντονες μυρωδιές των κατουρλιών, ειδικά αν συγκατοικούν μαζί σας και άντρες, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί από τους μπαμπάδες τους να κατουράνε όρθιοι (διότι είναι μεγάλη ντροπή να κάθονται για να κατουρήσουν) και από τις μανούλες τους να μην ασχολούνται με την καθαριότητα.   Ιδανικά, αν υπάρχει ένα wc το καβαντζάρετε, το κλειδώνετε και το κλειδί το κρεμάτε στο λαιμό σας. Έτσι δεν ασχολείστε με το άλλο μπάνιο καθόλου, δεν είναι δική σας δουλειά.   Τις κουζίνες τις καθαρίζετε μόνο όταν μαγειρεύετε, δυο φορές την εβδομάδα δηλαδή, όπως είπαμε.

~~

Αυτά για σήμερα, στο επόμενο τεύχος σας έχω έναν δεκάλογο έκπληξη.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Το κείμενο έγραψε η Ελευθερία Παπασημάκη, στο πλαίσιο του Συνεργείου Δημιουργικής Γραφής.

Η φωτογραφία είναι από την αφίσα της ταινίας “The Stepford Wives”, 1975