Ο εντεκάλογος του καλοφαγά

0
267

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι OIP.jpgαπό τη Νατάσα

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

  1. Ο καλοφαγάς προσθέτει πάντα αλάτι στο φαΐ του πριν το βάλει στο στόμα του, διότι όπως λέει ένας που ξέρω, «δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να βάζεις αλάτι στο φαί πριν το δοκιμάσεις»
  2. Ρουφάει τη σούπα του με όλη τη δύναμη των πνευμόνων του. Μαζί με τη σούπα ρουφά τη σκόνη του τραπεζιού την κουρτίνα της κουζίνας, τα ξεχαρβαλωμένα χερούλια από τα ντουλάπια, και το περουκίνι του γείτονα.
  3. Καθαρίζει με το μαχαιροπίρουνο και τρώει πρώτα το ψαχνό από τη μπριζόλα του και στο τέλος κρατάει το καλύτερο: τα ξύγκια και το λεπτομερές εξονυχιστικό καθάρισμα του κόκαλου από κάθε ίχνος κρέατος. Η μεγαλύτερη δε απόλαυση, το ρούφηγμα και γυάλισμα του κόκαλου, να αδειάσει το μεδούλι, (και μην ακούτε για νόσους τρελών αγελάδων, είναι μύθος είναι μύθος σα το δασύτριχο του στήθος).
  4. Τηγανίζει χωριάτικο λουκάνικο και μέσα στο λάδι και στο λίπος του τηγανιού, προσθέτει λεμονάκι  και κάνει βούτες τη φρατζόλα.
  5. Φτιάχνει χωριάτικη σαλάτα με όλα τα καλά του Αβραάμ και του Ισαάκ και προσθέτει κάνα δίκιλο λάδι, τρώει, βουτάει ψωμάκι φρέσκο ή μπαγιάτικο και στο τέλος σηκώνει τη σαλατιέρα και ρουφάει ότι απέμεινε, γιατί ως γνωστόν το λάδι κάνει μόνο καλό!
  6. Βάζει το Πάσχα αρνί στη σούβλα κι όταν το αρνί βγει στο τραπέζι, είναι ξεβράκωτο, δεν έχει ίχνος πέτσας γιατί την έχει φάει στη διάρκεια κι έχει ταΐσει με το ζόρι και ολόκληρο το σόι που παραβρίσκεται.
  7. Μια φορά τη βδομάδα τουλάχιστον τρώει βραδινό  το καλύτερο όλων, πιτόγυρο με απόλα, παρέα με μια μπύρα ή στη χειρότερη εναλλακτική μ αυτό το ανθρακούχο γνωστό μαυροζούμι, έτσι για να ρευτεί. Κι αυτά κατά τις έντεκα το βράδυ.
  8. Αμέσως δε μετά το φαγητό, μεσημεριανό η βραδινό, ακολουθεί  η κατάκλιση. Είναι υπέροχο να κοιμάσαι με γεμάτο στομάχι. Έτσι κι αλλιώς το αίμα πάει εκεί μπας κ χωνέψει την τροφή, ο εγκέφαλος λοιπόν δεν λειτουργεί.
  9. Πριν τον ύπνο όμως επιβάλλεται σούπερ γλυκό, να ανέβει λιγάκι πάνω απ τα όρια το σάκχαρο. Σβήνει λοιπόν με μια σοκολατίνα, ένα σουφλέ σοκολάτας, μια κρέπα μερέντα παγωτό  ή έστω ένα λουκουμά βρε αδελφέ, καυτό και μελωμένο.
  10. Δεν ξεχνιούνται με τίποτα τα ενδιάμεσα σνακ, πατατάκια, γαριδάκια, πληθώρα επιλογών. Τα φρούτα  αδιάφορα.
  11. Μια φορά δε τι βδομάδα είναι απαραίτητη για την ψυχική υγεία του ανθρώπου η ταβερνοφαγία. Κρέας, ψάρι εναλλάσσονται και για να ευφραίνεται η καρδία συνοδεύονται με καλή παρέα που κατά προτίμηση θα είναι ολιγόφαγη ή βίγκαν , για να μη κινδυνεύσουμε να μείνουμε νηστικοί, κρασί, ρετσίνα ή ουζάκι.

Κι αφού φάμε πιούμε και ρευτούμε, ε με το Μητσοτακη που βγάλαμε, πάλι νηστικοί θα κοιμηθούμε…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

το κείμενο έγραψε η Νατάσα, στο πλαίσιο του Συνεργείου Δημιουργικής Γραφής

η εμβληματική φωτογραφία του Αντρέ Κερτέζ