Ο δεκάλογος (συν ένα) του καλού ψυχαναγκαστικού

0
235

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι perfect-photos-for-perfectionist-18.jpgαπό τον Δημήτρη Ψωμαδέλη

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1. Ο καλός ψυχαναγκαστικός είναι πάντα στην ώρα του. Δεν καθυστερεί ποτέ και γκρινιάζει όταν οι φίλοι του καθυστερούν πέντε λεπτά. Για αυτό και πάντα καλεί στον τηλεφωνικό αριθμό 14844 να επιβεβαιώσει την ώρα γιατί δεν εμπιστεύεται ούτε τα ρολόγια.

2. Ο καλός ψυχαναγκαστικός έχει πάντα σετ σερβίτσιων σε ζυγό αριθμό. Σε περίπτωση που σπάσει ένα, θα πετάξει τα άλλα τρία και θα πάρει νέο σετ που θα φροντίσει να ταιριάζει με τα υπόλοιπα πιάτα, σουπλά και πλακάκια της κουζίνας. Αν καλέσει φίλους θα είναι μέχρι τρεις αφού δεν θα έχει άλλο πιάτο το σετ. Εννοείται ότι φροντίζει και οι χαρτοπετσέτες να είναι σε αρμονικό χρώμα με τα υπόλοιπα αντικείμενα της κουζίνας

3. Ο καλός ψυχαναγκαστικός έχει όλα του τα τρόφιμα – όσπρια ρύζια, ζυμαρικά – σε ασορτί σετ τάπερ με ταμπελάκι ένδειξης απέξω και βαλμένα σε αλφαβητική και σειρά μεγέθους.

4 . Γενικότερα, το σπίτι του καλού ψυχαναγκαστικού είναι σε απόλυτη τάξη και συμμετρία. Κάθε βάζο, σταχτοδοχείο, διακοσμητικό, έπιπλο έχει τοποθετηθεί σε συγκεκριμένο σημείο, απόλυτα λειτουργικό και μη διαπραγματεύσιμο. Σε περίπτωση που κάτι μετακινηθεί στο ελάχιστο τα εσωτερικά ραντάρ στο κεφάλι του θα σημάνουν συναγερμό και τότε καλό είναι αν είστε ο θύτης να κρυφτείτε.

5. Ο καλός ψυχαναγκαστικός έχει πάντα μαζί του έναν χάρακα, μια μεζούρα, ένα μέτρο ώστε μόλις βλέπει κάτι που δεν είναι στη σωστή θέση, να το διορθώνει αμέσως. Αυτό ισχύει για τους αρχάριους ψυχαναγκαστικούς, γιατί οι έμπειροι πλέον μετράνε και το χιλιοστό με το μάτι, έχουν εκπαιδευτεί.

6. Ο καλός ψυχαναγκαστικός έχει όλες τις πετσέτες μπάνιου σε σετ, ίδιο χρώμα και σχέδιο, αγορασμένο πακέτο. Σε περίπτωση που μια πετσέτα λερωθεί, αντικαθιστά όλο το σετ και όχι μόνο την βρώμικη. Εννοείται ότι και οι κουρτίνες του μπάνιου και τα πλακάκια είναι σε απόλυτη ομοιομορφία.

7. Ο καλός ψυχαναγκαστικός ρυθμίζει τον ήχο της τηλεόρασης του μόνο σε ζυγό αριθμό. Δεν έχει σημασία αν δεν ακούει ή είναι πολύ δυνατά η φωνή Τα σαββατοκύριακα επιτρέπει στον εαυτό του πολλαπλάσια του 5 και αν είναι Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά εκεί να δεις γλέντι! Το πάει στο 13 που είναι ιδιαίτερος αριθμός και περιέργως γούρικος για κείνον.

8. Ο καλός ψυχαναγκαστικός πλένει πάντα τα χέρια του με συγκεκριμένο τρόπο, γύρω-γύρω, στις άκρες των νυχιών, ανάμεσα στα δάχτυλα για περισσότερο από δύο λεπτά. Πλέον αισθάνεται απόλυτη δικαίωση που μετά τον covid όλοι τον μιμούνταν και αποδείχτηκε εκείνος ο σωστός και ο σώφρων. Πάντα σιγοτραγουδαει το happy birthday τρεις φορές γιατί είχε ακούσει ότι τόση ώρα πρέπει να διαρκέσει το πλύσιμο. Το ίδιο ισχύει και για τα δόντια.

9. Μιας και μιλάμε για δόντια, ο καλός ψυχαναγκαστικός πάντα μα πάντα πιέζει την οδοντόκρεμα από τη βάση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όλοι οι άλλοι είναι ψυχοπαθείς.

10. Ο καλός ψυχαναγκαστικός μετράει πάντα τα σκαλιά που ανεβαίνει και κατεβαίνει. Όταν τύχει να είναι μονός αριθμός κατεβάζει τα μούτρα του την υπόλοιπη μέρα και ψάχνει και άλλες σκάλες με μονό αριθμό για να εξισορροπήσει. Μάλιστα τεστάρει τον εαυτό του αν θυμάται πόσα ήταν την τελευταία φορά που τα διέσχισε. Εννοείται ότι αποφεύγει να πατήσει τα διαχωριστικά στα πεζοδρόμια και νευριάζει που το μήκος κάθε πλάκας χρειάζεται περισσότερο από ένα βήμα αλλά λιγότερο από δύο για να προσπεραστεί.

Συν ένας

Ο καλός ψυχαναγκαστικός έχει πάντα μια λίστα δίπλα στην εξώπορτα ώστε να βάζει τσεκ σε κάθε πράγμα που πρέπει να ελέγξει προτού φύγει. Θερμοσίφωνας τσεκ, μάτια κουζίνας τσεκ, μπαλκόνια κλειδωμένα τσεκ, κινητό τσεκ, μαντηλάκια για καθάρισμα τσεκ, μεζούρα σε μέτρα και ίντσες τσεκ. Αυτό είναι αποτέλεσμα εμπειρίας μιας και στην αρχάρια μορφή του δεν καταφέρνει να πάει πουθενά αφού συνεχώς γυρνάει να επιβεβαιώσει ότι όλα έχουν γίνει.

Τέλος ο καλός ψυχαναγκαστικός θα παρατηρήσει ότι ο τίτλος μιλάει για δέκα συν ένα κανόνες και δεν θα νιώσει αυτό το τσίμπημα στο πίσω μέρος του μυαλού βλέποντας μια κουτσή, τεχνητή λέξη που ηχεί τόσο βάρβαρη στα αυτιά του, ενδεκάλογος! Δεκάλογος! Τόσο ωραίος αριθμός, στρογγυλός, γεμάτος, ολοκληρωμένος και με τέσσερις συλλαβές.

ΥΓ: Γράφοντας το, τσεκάριζα αυτά που εγώ κάνω. Ήδη είμαι εννιά στα έντεκα αλλά ποτέ δεν είναι αργά!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το κείμενο έγραψε ο Δημήτρης Ψωμαδέλης, στο πλαίσιο του Συνεργείου Δημιουργικής Γραφής